19.4.17

Περίεργο μείζον ατύχημα σε γερμανική φρεγάτα στον Πειραιά: Ερευνάται η περίπτωση σαμποτάζ!


Η  γερμανική φρεγάτα F215 FGS Brandenburg κλάσης F123 που εκτελεί χρέη πλοίου διοίκησης της μόνιμης ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2) υπέστη μεγάλες ζημιές, μέχρις σημείου που να παρουσιάζει... κλίση (!) σε ένα πολύ περίεργο ατύχημα (;) κατά τον απόπλου της από το λιμάνι του Πειραιά.
 
Η φρεγάτα ενώ απέπλεε αναφέρεται ότι προσέκρουσε στην προβλήτα με αποτέλεσμα την καταστροφή του πηδαλίου και των δύο προπελών και εν τέλει να χαρακτηρίζεται το σκάφος "εκτός επιχειρησιακή ετοιμότητας".
 
Μάλιστα, συνεπεία του ατυχήματος η φρεγάτα παρουσιάζει... κλίση!
 
Μετά το ατύχημα ρυμουλκήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας καθώς δεν μπορεί πλέον να πλεύσει! 
 
Οι συνθήκες του ατυχήματος ερευνώνται, καθώς είναι πολύ περίεργο μια φρεγάτα να πάθει τέτοια καταστροφική ζημιά κατά τον απόπλου της. Εχει ενημερωθεί σχετικά το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, από το Λιμενικό και ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, μη εξαιρουμένου και του... σαμποτάζ!
 
Το πλήρωμα στην τυπική σύνθεση ανέρχεται σε 26 αξιωματικούς και 193 υπαξιωματικούς και ναυτοδιόπους (σύνολο: 219 άτομα).
 
 FGS Brandenburg F215 είναι η πρώτη από τις τέσσερις φρεγάτες του τύπου που διαθέτει σε υπηρεσία το Ναυτικό της Γερμανίας (Bundesmarine). Η εκτοπίσματος 3.600 τόνων (πλήρες: 4.490 τόνοι) φρεγάτα έχει μήκος 138,85 μέτρα, πλάτος 16,7 μέτρα και βύθισμα 4,35 μέτρα (6,21 στον θόλο του σόναρ).  

Ο οπλισμός της αποτελείται από πρωραίο πυροβόλο OTO Melara Mk. 75 διαμετρήματος 76/62 χλστ., δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα RH-202 Mk. 20 (προβλέπεται να αντικατασταθούν από ισάριθμα Mauser BK-27 διαμετρήματος 27 χλστ.), ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk. 41 Mod. 3 με 16 θέσεις εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας αέρος Sea Sparrow / Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM).


Επίσης, δύο συστήματα εγγύς αντιβληματικής – αντιαεροπορικής προστασίας RAM (Rolling Airframe Missile, δύο εκτοξευτές Mk. 49 με 21 θέσεις εκτόξευσης έκαστος), τέσσερα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – επιφανείας MM38 Exocet (θα αντικατασταθούν από RBS-15 Mk. 3 με δυνατότητα προσβολής και στόχων ξηράς) και τέσσερις τορπιλοσωλήνες διαμετρήματος 324 χλστ. που βάλλουν ανθυποβρυχιακές τορπίλες Mk. 46.
 
Η φρεγάτα διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο και υπόστεγο για την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων Sea Lynx τα οποία είναι εξοπλισμένα με βαρύ πολυβόλο και ανθυποβρυχιακές τορπίλες ή εναλλακτικά κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – επιφανείας Sea Skua.
 
 Η τοποθέτηση της τρόπιδας της φρεγάτας FGS Brandenburg F215 έγινε στις 11 Φεβρουαρίου 1992, η καθέλκυση της στις 28 Αυγούστου 1992 και η ένταξη της σε υπηρεσία στις 14 Οκτωβρίου 1994.