27.4.17

Ο Ερντογάν πήγαινε για σουλτάνος κι έγινε Πινοσέτ!Φυλακή σε δασκάλα που ζήτησε ειρήνη


Μια Τουρκάλα η οποία κατά τη διάρκεια ενός τοκ-σόου είχε εκφράσει τη συγκίνησή της για την τύχη των άμαχων πληθυσμών που είναι παγιδευμένοι από τις μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους κούρδους αντάρτες καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους και τριών μηνών για «τρομοκρατική προπαγάνδα», σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκρινε την Αϊσέ Τσελίκ ένοχη για προπαγάνδα «με στόχο τη νομιμοποίηση βίαιων μεθόδων» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσε χθες το βράδυ το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Τον Ιανουάριο 2016, η Τσελίκ, η οποία εμφανιζόταν ως μια απλή δασκάλα από το Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία) είχε τηλεφωνήσει απ’ ευθείας στο «Beyaz Show», μια εκπομπή που μεταδίδεται από το Kanal D, σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον του PKK κορυφώνονταν.
«Ξέρετε τι συμβαίνει στην ανατολική Τουρκία; Παιδιά, μητέρες, άνθρωποι σκοτώνονται (…) Σας παρακαλώ, δείξτε ανθρωπιά και μην μένετε σιωπηλοί» είπε η τηλεθεάτρια. Συγκινημένος από τη μαρτυρία της Τσελίκ, ο παρουσιαστής του σόου, ο Μπεγιαζίτ Εζτούρκ, ζήτησε από τους προσκεκλημένους να την χειροκροτήσουν.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή πολλών χρηστών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης που στηρίζουν την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας. Το δικαστήριο αθώωσε τον παραγωγό της εκπομπής, τον Καντίρ Τουρναλί, που επίσης δικαζόταν με την κατηγορία της διασποράς «τρομοκρατικής προπαγάνδας». Αθωώθηκαν επίσης και άλλοι 38 άνθρωποι στους οποίους ασκήθηκε δίωξη επειδή εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Τσελίκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Στη νοτιοανατολική Τουρκία σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και μαχητών του PKK από το καλοκαίρι του 2015, όταν κατέρρευσε η εύθραυστη εκεχειρία.
militaire