15.4.17

Νέο πυρηνικό όπλο δοκίμασαν οι ΗΠΑ στην Νεβάδα (φωτό, βίντεο)


Πίσω από τις δύο επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε Συρία και Αφγανιστάν, μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο;
Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στα... ψιλά γράμματα. Όπου «ψιλά γράμματα», τοποθετήστε τη λιτή ανακοίνωση της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας για την επιτυχή δοκιμή ενός νέου όπλου, μίας πυρηνικής βόμβας βαρύτητας, όπως την ονομάζουν!


Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην έρημο της Νεβάδα (όπου είχε δοκιμαστεί και η πρώτη ατομική βόμβα πριν την επίθεση στις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στην Ιαπωνία), στις 14 Μαρτίου. Χρειάστηκε ένα διάστημα ενός μήνα για να εκδοθεί η ανακοίνωση και να μην καταχωρηθεί -και αυτή- στη λίστα με τις «μυστικές δοκιμές» των ΗΠΑ. Ένα διάστημα στο οποίο οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν τα δύο χτυπήματα σε Συρία και Αφγανιστάν και το οποίο προκάλεσε περαιτέρω σχόλια και απορίες, για τη σκοπιμότητα της χρονικής καθυστέρησης στην ενημέρωση της διεθνούς κοινούς γνώμης.
Η νέα βόμβα ονομάζεται B61-12 gravity nuclear bomb και δοκιμάστηκε στο σημείο Tonopah Test Range της Νεβάδα. Σύμφωνα με την NNSA, η δοκιμή έγινε ώστε να αξιολογηθεί η μη πυρηνική λειτουργία της βόμβας, καθώς μεταφέρεται από ένα μαχητικό F-16. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ήταν πυρηνικά απενεργοποιημένη.

Η βόμβα B61-12 είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση της βόμβας βαρύτητας Β61, η οποία αποτελεί το πυροβόλο όπλο του πυρηνικού οπλοστασίου της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα από τα σκέλη της λεγόμενης πυρηνικής τριάδας, μαζί με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που αναπτύσσονται είτε από σιλό εδάφους είτε από ωκεάνια υποβρύχια.

Το 2015 πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις πετυχημένες δοκιμές της βόμβας B61-12. Η δοκιμή του Μαρτίου ήταν η πρώτη από μια προγραμματισμένη σειρά για τα επόμενα τρία χρόνια, με τελική δοκιμή τον Σεπτέμβριο του 2018. Σύμφωνα με το πλάνο και εφόσον όλα βαδίσουν όπως έχουν σχεδιαστεί, η παραγωγή του νέου όπλου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020.