27.4.17

“Σκυλί” που γαβγίζει η Άγκυρα! Θα τολμήσει να “δαγκώσει”;

...Φόλα  (Juan)*

Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει”,λέει η λαϊκή ρήση. Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες “αλιχτάει”, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα “δαγκώσει” κιόλας.

 Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο κίνδυνος να επιχειρήσει η Άγκυρα να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο συζητήθηκε εκτενώς. Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι και κρίσιμη και περίπλοκη.

Γι΄ αυτό και αποφασίστηκε να επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μία φορά κάθε μήνα.Πριν καταλήξουν όμως σ΄ αυτό συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος Τουρκία.
•Η Τουρκία “χτίζει” μέρα με τη μέρα το κλίμα έντασης στα ελληνοτουρκικά σ΄ όλα τα επίπεδα. Από το ΝΑΤΟ μέχρι το Αιγαίο.
•Η συμπεριφορά της μετά από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου είναι σαφώς πιο επιθετική. Κι αυτό αποτυπώνεται και με αριθμούς αλλά όχι μόνο μ΄ αυτούς.
•Προχθές η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έκανε 71 παραβιάσεις στο Αιγαίο.Όμως ο αριθμός που προβλημάτισε περισσότερο τους επιτελείς της ΠΑ ήταν οι τέσσερις εμπλοκές που προκάλεσαν οι Τούρκοι χειριστές. Κάθε εμπλοκή πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο. Και το ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις μη προβλέψιμες.
•Είναι ικανός ο Ερντογάν με το στρατό διαλυμένο από τις διώξεις που ο ίδιος προκάλεσε να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο,αυτή τη φορά στο Αιγαίο;
Η απάντηση των στρατιωτικών είναι ναι και εξηγούν το γιατί.
•Η Τουρκία δεν θα προκαλέσει πόλεμο στο Αιγαίο. Θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο σε κάποιο σημείο του επιδιώκωντας με μια κρίση λίγων ωρών να πιέσει την Αθήνα να δεχτεί τετελεσμένα και να συμφωνήσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων σε διεκδικήσεις της Τουρκίας. Αυτό μπορεί να το κάνει η Άγκυρα που υπερτερεί σε εύρος και ποσότητα όπλων αλλά σαφώς πάσχει σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι διώξεις χιλιάδων έμπειρων στρατιωτικών έχουν προκαλέσει προβλήματα στο τουρκικό στράτευμα,αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει για “διάλυση” και “αποσύνθεση”.
•Είναι η Ελλάδα έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή κλιμάκωση της έντασης που θα οδηγήσει ακόμη και σ΄ ένα θερμό επεισόδιο; Η απάντηση είναι καταφατική κι αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις από τις “άγριες περικοπές” που επιβλήθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια. Είναι υπαρκτά προβλήματα,γνωστά και όλα έχουν μπει σε φάση διευθέτησης όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.Η επιχείρηση συμμαζέματος των ΕΔ ,ειδικά στην ΠΑ έχει αρχίσει να αποδίδει. Διαθεσιμότητες αεροσκαφών που μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν απογοητευτικές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Απόδειξη ότι καμία από τις πολλές τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων μηνών δεν έχει μείνει αναπάντητη.
•Μπορεί η Αθήνα να “ποντάρει” στον διεθνή παράγοντα για την αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας; Και αυτό συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ. Κι όταν μιλάμε για διεθνή παράγοντα είναι κατανοητό ότι μιλάμε για τις ΗΠΑ αφού η ΕΕ παραμένει απλά ανύπαρκτη,όχι μόνο στο Αιγαίο και στα ελληνοτουρκικά,αλλά σ΄ όλη τη περιοχή! Και να φανταστεί κανείς ότι αυτή τη περίοδο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής είναι Έλληνας,ο Μ.Κωσταράκος! 
Η θέση των ΗΠΑ είναι ακόμη “θολή”. Ο Ερντογάν σε λίγες μέρες θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στο μεταξύ όμως οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι πάλι σε κρίση μετά από την επιλογή του Ερντογάν να βομβαρδίσει τους Κούρδους του YPG οι οποίοι αποτελούν την χερσαία δύναμη των Αμερικανών σε Συρία και Ιράκ.Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε “πολύ σοβαρό” το γεγονός των τουρκικών βομβαρδισμών που προκάλεσαν θύματα.
Ωστόσο όπως λένε στο ΥΠΕΘΑ δεν μπορούμε να περιμένουμε κανέναν για να  ΄ρθει “να μας σώσει”.
•Ποια τα πιθανά σημεία εκδήλωσης ενός θερμού επεισοδίου; Το Αιγαίο και τα νησιά του,ειδικά μικρά,η Κύπρος και η ΑΟΖ της και βέβαια η Θράκη στην οποία το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής κάνει κανονικές “ψυχολογικές επιχειρήσεις”.

πηγη: militaire

* H φόλα είναι ...δώρο από το συνεργάτη μας Juan
  για το λυσσασμένο σκυλί που λέγεται Τουρκία.