30.4.17

Ο αμερικανικός στρατός παίρνει θέσεις απέναντι στους Τούρκους σε Συρία και Ιράκ (βίντεο)


Μια εβδομάδα πριν η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, το κατεξοχήν φερέφωνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα προχωρούσε σε δύο νέες εισβολές στο βορειοδυτικό Ιράκ και μία στη Συρία ανατολικά του Ευφράτη
Στόχος της Τουρκίας η εξόντωση των κουρδικών πατριωτικών οργανώσεων σε Συρία και Ιράκ που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και αναγνωρίζουν ως ηγέτη τους τον φυλακισμένο αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Δηλαδή, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της Συρίας και οι κουρδικές Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBS) των Γιαζίντι ζωροαστριστών στο Ιράκ.
Οι δυνάμεις αυτές θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά αυτά είναι «λεπτομέρειες» για τον σουλτανοπρόεδρο της Άγκυρας.
Τα ξημερώματα της Τρίτης 25 Απριλίου, τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το γενικό επιτελείο των Κούρδων της Συρίας, στη βορειοανατολική επαρχία Χασάκα, και κουρδικές θέσεις στο βορειοδυτικό Ιράκ στην περιοχή Σιντζάρ (ή Σινγκάλ), δηλαδή στην περιοχή των Κούρδων Γιαζίντι.
Στο Ιράκ οι Τούρκοι αντί να βομβαρδίσουν τις YBS, από «λάθος» -όπως ισχυρίστηκαν- χτύπησαν τους Κούρδους Πεσμεργκά, δηλαδή δυνάμεις της κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν, που επισήμως η Τουρκία δεν θεωρεί απειλή.
Οι Κούρδοι της Συρίας απάντησαν ανοίγοντας πόλεμο με τον τουρκικό στρατό κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία από τα εδάφη που ελέγχουν.
Τετάρτη και Πέμπτη κατέστρεψαν πέντε τουρκικά τανκς και μια βάση ραντάρ του τουρκικού στρατού.
Παράλληλα οι Κούρδοι κάλεσαν τους Αμερικανούς να πάρουν θέση απέναντι στην απρόκλητη τουρκική επιθετικότητα και την Παρασκευή αναπτύχθηκαν αμερικανικά στρατεύματα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, στα κουρδικά εδάφη, μπαίνοντας «ασπίδα» στους Κούρδους απέναντι στους Τούρκους [διαβάστε εδώ].
Οι Αμερικανοί όμως δεν ανέλαβαν μόνο την «προστασία» των Κούρδων της βόρειας Συρίας.
Σύμφωνα με το κουρδικό BasNews, αμερικανικά στρατεύματα αναμένεται να αναπτυχθούν και στην περιοχή των Κούρδων Γιαζίντι, Σιντζάρ ή Σινγκάλ, στο βορειοδυτικό Ιράκ.
Οι Αμερικανοί, δίχως να μπαίνουν σε λεκτική αντιπαράθεση με τον Ερντογάν, στέλνουν τον στρατό τους να σταθεί στις περιοχές που ο σουλτανοπρόεδρος θέλει να εισβάλλει, απαγορεύοντάς του με αυτόν τον τρόπο να υλοποιήσει τόσο τους νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς του, όσο και να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις που χαρακτηρίζονται από τις ΗΠΑ «αξιόπιστοι σύμμαχοι» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Δείτε σε βίντεο τα αμερικανικά στρατεύματα που ήδη έχουν αναπτυχθεί στα κουρδικά εδάφη, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας:


tribune.gr