16.4.17

Δημοψήφισμα Τουρκία: Όργιο νοθείας καταγγέλλει η αντιπολίτευση


Για όργιο νοθείας το δημοψήφισμα στην Τουρκία κάνει λόγο η τουρκική αντιπολίτευση, ενώ η συμμετοχή των ψηφοφόρων υπολογίστηκε στο 85,93%.
Για «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» κάνει λόγο το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), (το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης), καταγγέλλοντας την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος.
Σύμφωνα με καταγγελία Τούρκου δημοσιογράφου στο twitter, σε εκλογικό τμήμα καταμετρήθηκαν 400 ψηφοδέλτια ενώ οι εγγεγραμμένοι ήταν 360, από τους οποίους ψήφισαν οι 240.

Οι κάλπες έκλεισαν το απόγευμα στην Τουρκία (στις 17:00 ώρα Ελλάδος) όπου, από το πρωί, εκατομμύρια πολίτες απαντούσαν με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι», στο «δημοψήφισμα χωρίς ερώτηση» για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη χώρα (στα ψηφοδέλτια δεν θα αναγραφόταν κανένα ερώτημα καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, οι πολίτες γνώριζαν τις προτεινόμενες αλλαγές).
Το αποτέλεσμα θα κρίνει αν θα δρομολογηθεί τελικώς η συνταγματική αναθεώρηση που, αν υλοποιηθεί, θα εκχωρήσει σημαντικές εκτελεστικές εξουσίες στον προεδρικό θώκο και τον άνθρωπο που κάθεται για την ώρα σε αυτόν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην Τουρκία δεν γίνονται επίσημα exit polls και τα ασφαλή αποτελέσματα από τα 167.140 εκλογικά κέντρα αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος).
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις πάντως προβλέπουν επικράτηση του «Ναι» με μικρή διαφορά, που θα σημαίνει αντικατάσταση της σημερινής προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με ένα πολίτευμα ενισχυμένης προεδρίας, που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία, έως και το 2029.
«Το δημοψήφισμα δεν είναι μία «συνηθισμένη» ψηφοφορία αλλά μία ψήφος για το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Ερντογάν, λίγη ώρα αφότου έριξε την ψήφο του σε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας πως ο ίδιος έχει εμπιστοσύνη στην λογική και στα κριτήρια του τουρκικού λαού και εκφράζοντας την ελπίδα πως θα αναδειχθεί το «προσδοκώμενο» αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα θα κρίνει «τη μοίρα της Τουρκίας» δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) (του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που το Σάββατο είχε παρομοιάσει το προωθούμενο προεδρικό σύστημα με «λεωφορείο χωρίς φρένα και άγνωστο προορισμό».
Πολλοί αναλυτές πάντως διευκρινίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις και οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα έλαβαν χώρα εν μέσω κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, εκτιμώντας πως πολλοί που διαφωνούν με την θέση του Ερντογάν, φοβήθηκαν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους.
Λίγες μέρες νωρίτερα, σύμβουλος του Ερντογάν δήλωνε στο Bloomberg πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να δρομολογήσει και δεύτερο δημοψήφισμα,, με τροποποιημένες προτάσεις, αν στο σημερινό επικρατήσει το «Όχι». Όμως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε σήμερα από τη Σμύρνη ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού.
Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το προεδρικό σύστημα είναι η «μοναδική λύση για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας απέναντι στην τρομοκρατία» την ώρα που οι επικριτές του αντιτείνουν ότι προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη «μονοκρατορία» του στην πολιτική σκηνή.
Μεταξύ άλλων, οι προωθούμενες αλλαγές θα επιτρέπουν στον πρόεδρο να κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εκδίδει διατάγματα για τη λειτουργία του κράτους, να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να αποπέμπει υπουργούς και να διαλύει τη Βουλή, προκηρύσσοντας ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Οι αλλαγές δίνουν επίσης στον πρόεδρο το δικαίωμα να διορίζει μέρος της έδρας σε δύο ανώτατα δικαστικά σώματα.
Το δημοψήφισμα αναμένεται να επηρεάσει βαθιά και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά με δεδομένη την απειλή του κ. Ερντογάν να επαναξιολογήσει τη συμφωνία των δύο πλευρών για το προσφυγικό μετά τις κάλπες.