21.4.17

Έγγραφες διευκρινήσεις για τις συντάξεις χηρείας δόθηκαν από το υπ.Εργασίας στο ΥΠΕΘΑ


Με έγγραφες εξηγήσεις που απαντούν σ΄ όσα έθεσε χθες με έγγραφό του το ΥΠΕΘΑ σχετικά με το θέμα των συντάξεων χηρείας,έφυγαν από το υπουργείο Εργασίας οι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στη συνάντηση με επικεφαλής των Διευθυντή της ΓΔΟΣΥ Υποστράτηγο Ζαχαρία Πρασσάκη. Τις έγγραφες διευκρινήσεις υπογράφει ο  υφυπουργός  Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος. Σύμφωνα μ΄ αυτές επιβεβαιώνεται αυτό που υποστήριξε σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣ.
Δηλαδή ότι “εξαιρούνται του νόμου Κατρούγκαλου  όσοι δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης.  
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι, το “εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης” θα πρέπει να αποδεικνύεται από πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Πράξης, από το οποίο θα πρέπει να προκύπτει με σαφήνεια η υπαιτιότητα της Υπηρεσίας και όχι του ίδιου του θανόντος”.
Εκτός από το θέμα των συντάξεων χηρείας συμφωνήθηκε να γίνει και σύσκεψη με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου ,του υπουργείου Εργασίας και του ΥΠΕΘΑ για μια σειρά από εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με τα ασφαλιστικά ζητήματα των στρατιωτικών.
Οι συντάξεις χηρείας προκάλεσαν και σύγκρουση του βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Δαβάκη με το ΥΠΕΘΑ. Ο κ.Δαβάκης σε δήλωσή του κατηγορεί τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο για προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις και τον καλεί “αν έχει τη βούληση να επιλύσει το θέμα των συντάξεων χηρείας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, να αναλάβει συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016”.
Πηγές του ΥΠΕΘΑ απαντούν ότι “οφείλουμε να σεβόμαστε αυτές τις στιγμές, κάτι που προφανώς αδυνατεί να καταλάβει ο κ. Δαβάκης. Επαναλαμβάνουμε: η αφέλεια είναι ανίκητη. Τα πάντα τελικά έχουν την εξήγησή τους και αντιλαμβανόμαστε όλοι πλέον γιατί τον «ξήλωσαν» από τομεάρχη Άμυνας στο κόμμα του”.

militaire