8.3.17

ΔΝΤ: «Koύρεμα του ελληνικού χρέους για να παραμείνουμε στο πρόγραμμα»


ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Για άλλη μια φορά το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι χωρίς κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τους Γερμανούς για να δώσουν οι τελευταίοι αυτό που μπορούν: Όχι ονομαστική διαγραφή αλλά επέκταση τοκοχρεωλυσίων και μείωση επιτοκίων για μια μακρά περίοδο (που έχει τα αποτελέσματα ενός κουρέματος)
 
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ξεκαθάρισε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ότι το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να λυθεί και οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν προκειμένου το ταμείο να συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα. Είτε το χρέος θα γίνει βιώσιμο και το ταμείο θα δώσει χρήματα είτε θα αντιμετωπιστεί αλλιώς από τους Ευρωπαίους και το ταμείο θα μείνει εκτός, είπε σύμφωνα με την ίδια πηγή η κυρία Λαγκάρντ.
 
Εξειδικεύοντας για το θέμα του χρέους σημείωσε ότι η λύση για την ελάφρυνσή του πρέπει να είναι συνδυαστική και να περιλαμβάνει από τη μία επέκταση ωριμάνσεων και από την άλλη μείωση-κλείδωμα των επιτοκίων.
 
Κατά την κυρία Λαγκάρντ, δε, αυτός ο συνδυασμός θα πρέπει να ισχύσει για μια μακρά περίοδο.
 
Εξάλλου, όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση, η κυρία Λαγκάρντ, το ΔΝΤ εδώ και δύο χρόνια δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα. Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ αναφέρεται στην περίοδο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Γερμανία καθώς ήδη παρασκηνιακά η Α.Μέρκελ έχει συμφωνήσει σε λήψη μέτρων για το χρέος από το 2018.