6.3.17

Για απόπειρες δολιοφθοράς σε ένα υποβρύχιο και σε μαχητικά αεροσκάφη τους μιλάνε οι Τούρκοι


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Για απόπειρες δολιοφθοράς σε υποβρύχιο και αεροσκάφη τους από «γκιουλενιστές» μιλάνε οι Τούρκοι και εμμέσως επιχειρούν να εμπλέξουν για άλλη μια φορά την Έλλάδα καθώς την κατηγορούν για υπόθαλψη οπαδών του Φ.Γκιουλέν μετά την αποφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των «οκτώ» Τούρκων φυγάδων στρατιωτικών και την πρόσφατη αίτηση ασύλου και από δύο άλλα στελέχη των «Μπορντώ Μπερελί» που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε απόπειρα δολοφονίας του Ρ.Τ.Ερντογάν.
 
Απόπειρα δολιοφθοράς έγινε στο πιο προηγμένο υποβρύχιο του τουρκικού στόλου, σύμφωνα με την ‘Hurriyet’.
 
Συγκεκριμένα υπαξιωματικός του τουρκικού Ναυτικού εν ώρα υπηρεσίας τοποθέτησε μια σειρά από βίδες και παξιμάδια στη μηχανή του υποβρυχίου «TCG Gür» που βρισκόταν στη ναυτική βάση «Γκιολτσούκ» στην επαρχία Κοτσάελι.
 
Ένας αξιωματικός αντιλήφθηκε την απόπειρα δολιοφθοράς και εμπόδισε τον σαμποτέρ να ξεφύγει ο οποίος και συνελήφθη. Η απόπειρα ήταν πολύ σοβαρή καθώς όπως λένε οι Τούρκοι «εάν δεν τον είχε δει κανείς ο κινητήρας θα πάθαινε ανεπανόρθωτη ζημιά τη στιγμή που θα έμπαινε μπροστά»
 
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι ο επίδοξος σαμποτέρ ανήκει στο Τάγμα Γκιουλέν
 
Παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα νωρίτερα όταν αεροσκάφος της ΤΗΚ που το χειρίζοντανς ο Yaşar Kadıoğlu έπαθε ζημιά κατά την προσγείωσή του. Επρόκειτο για ένα αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Επιτήρησης Boeing 737 το οποίο απογειώθηκε με πλήρωμα 15 ατόμων και υπέστη βλάβη κατά την προσγείωση.
 
Μετά από τεχνικό έλεγχο οι τουρκικές αρχές βρήκαν στην κυριολεξία ένα φυτό τοποθετημένο στον σωλήνα του συστήματος ταχύτητας του αεροσκάφους.
 
Οι τεχνικοί αναφέρουν ότι είναι αδύναντον το φυτό να μπήκε στο σωλήνα με φυσιολογικούς τρόπους και πρέπει να τοποθετήθηκε από κάποιον σαμποτέρ που όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «θα ανήκει στους οπαδούς του Ιμάμη Φ.Γκιουλέν που διαμένει στις ΗΠΑ»
 
Το γεγονός αυτό θορύβησε τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας, Fikri Işık, που επιλήφθηκε προσωπικά του θέματος και διέταξε αμέσως εντατικές ανακρίσεις για να ανακαλυφθεί η πηγή των απόπειρων σαμποτάζ, που αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή 
 
Οι ανακρίσεις συνεχίζονται αλλά τα περιστατικά αυτά προκαλούν προβληματισμό και στα ελληνικά Επιτελεία καθώς οι Τούρκοι επιχειρούν να συσχετίσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα με την Ελλάδα, ενώ είναι σαφές ότι το κλίμα στις τουρκικές ΕΔ είναι νοσηρό και κανείς δεν εμπιστεύεται κανένα.