10.3.17

«Επέλαση» της Βαρσοβίας κατά Βρυξελλών-Βερολίνου: Οι Πολωνοί δεν υπέγραψαν το κείμενο διάλυσης της σημερινής ΕΕ


ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΤΟ Ν.ΤΟΥΣΚ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ακόμα δεν έχουν συνέλθει Βρυξέλλες-Βερολίνο από την πρώτη πολωνική «σφαλιάρα» καθώς στην προσπάθειά τους να ιδρύσουν μια νέα ΕΕ με ημέρα έναρξης την 25η Μαρτίου στην Άτυπη Σύνοδο της Ρώμης όπου αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ισχυρού «πυρήνα» των «τεσσάρων» ισχυροτέρων χωρών και 23 χωρών-δορυφόρων γύρω από αυτές, η Βαρσοβία έθεσε βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων.
Ένα κείμενο όμως που μέσα αναφέρει ξεκάθαρα την ίδρυση ενός σκληρού «πυρήνα» που θα κινείται σύμφωνα με τα συμφέροντά του και 23 κράτη μέλη που θα παίζουν τον ρόλο του παρία: «Εργάζεται από κοινού για να προωθήσει το κοινό καλό, υπό την κατανόηση πως κάποιοι από εμάς θα κινούμαστε όλο και πιο κοντά σε κάποιους τομείς, κρατώντας τη πόρτα ανοικτή προς όλους όσοι θέλουν να προσχωρήσουν».
Είναι σαφές ότι η σημερινή ΕΕ πεθαίνει,διαλύεται και δημιουργείται κάτι άλλο το οποίο για κράτη όπως η Ελλάδα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο.
Θα δεχτούν οι ηγέτες των 23 υπολοίπων κρατών μια τέτοια σημείωση εντός του κειμένου;
Σε μια προσπάθει να δείξουν πως δεν «άκουσαν» οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα για το πώς θα κάνουν την Ένωση «ασφαλή, επιτυχημένη, κοινωνική και δυνατή»
Το πρώτο προσχέδιο του κειμένου της συζήτησης δημοσιεύθηκε από τον EUobserver και αναφέρει πως «τα επόμενα 10 έτη θέλουμε μια Ένωση που θα είναι ασφαλέστερη και πλουσιότερη για να ζει κανείς», συμπληρώνοντας πως «θα επιδιώξουμε τους στόχους αυτούς, θεωρώντας πως το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια μας».
Το κείμενο θα το παρουσιάσει ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ο οποίος επανεξελέγη για άλλους 30 μήνες παρά τις αντιδράσεις των ομοεθνών του που τον χαρακτηρίζουν άνθρωπο των Γερμανών.
Το προσχέδιο αυτό χωρίζεται σε τρία μέρη, υπενθυμίζοντας τις επιτυχίες της ΕΕ, αναλύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τέλος δίνοντας προτάσεις οι οποίες θα μπορούν να συμπεριληφθούν στην ατζέντα της Ρώμης.
Τα προβλήματα της ΕΕ κατά το κείμενο είναι «οι τοπικές διαμάχες, η τρομοκρατία, οι ενισχυμένες πιέσεις του προσφυγικού, ο οικονομικός προστατευτισμός και οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες».
Οι 27 ηγέτες, θα κληθούν να απαντήσουν κατά πόσο δέχονται αυτά που λέει το κείμενο ή έχουν αντιρρήσεις.
Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου, υπήρχε σχεδόν καθολική στήριξη για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στη Προεδρία του Συμβουλίου για άλλους 30 μήνες 
Η ψηφοφορία ήταν καθολική και όλοι πλην των Πολωνών, επέλεξαν να ανανεώσουν την εντολή του Ντόναλντ Τούσκ. Η Βαρσοβία αντέδρασε άμεσα, με τον ΥΠΕΞ της Πολωνίας να δηλώνει πως η εκλογή αυτή είναι ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου».
Τότε ο Ντόναλντ Τούσκ είπε κάτι που δείχνει ότι η εκλεγμένη πολωνική κυβέρνηση και άρα και ο πολωνικός λαός βρίσκονται πλέον στο «στόχαστρο»: «να προσέχει η πολωνική κυβέρνηση ποιες γέφυρες καίει, καθώς απαξ και καούν δεν υπάρχει γυρισμός».
Η ΕΕ προχωράει πιο διχασμένη από ποτέ και η Πολωνία έχει ξεκινήσει και η ίδια μια πορεία αποστασιοποίησης από την Ευρώπη των Γερμανών.
Σημειώνεται ότι η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο πριν την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε την πολωνική άρνηση στην υποψηφιότητά του με μια επιστολή που απηύθυνε στους Ευρωπαίους ομολόγους της σε μια πρωτοφανή ενέργεια κατά ενός ομοεθνού της θέτοντας ουσιαστικά θέμα αποδέσμευσης και της Πολωνίας από την ΕΕ καθώς θεωρούσε τον συγκεκριμένο υποψήφιο άνθρωπο των Γερμανών και ότι επεμβαίνει εναντίον της εκλεγμένης πολωνικής κυβέρνησης!
Κατηγόρησε τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό ότι «παραβίασε κατάφωρα» τον κανόνα της «πολιτικής ουδετερότητας» που απαιτείται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «ενεπλάκη προσωπικά» σε μια πολιτική αντιπαράθεση στην Πολωνία.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός επικίνδυνου προηγούμενου, βάσει του οποίου η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ενός κράτους μέλους δέχεται πολιτική επίθεση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τονίζει η Σίντλο στην επιστολή της!
Η Πολωνή πρωθυπουργός αναφέρεται στην ομιλία του Τουσκ στις 17 Δεκεμβρίου στο Βρότσλαβ, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από την πολωνική κυβέρνηση να σεβαστεί «τον λαό, τις συνταγματικές αρχές και αξίες»!
Η ομιλία αυτή εκφωνήθηκε μία ημέρα μετά από τα οργανωμένα επεισόδια που ξέσπασαν μπροστά από το πολωνικό κοινοβούλιο από την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση.
Στη διάρκεια των επεισοδίων αυτών διαδηλωτές εμπόδιζαν επί ώρα την έξοδο από το κτίριο στη Σίντλο και τον επικεφαλής του κυβερνώντος, συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν καταλάβει το κοινοβούλιο και διαμαρτύρονταν για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017 αντιδρώντας με πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές ενέργειες.
Η Σίντλο αναφέρθηκε στο περιστατικό αυτό στην επιστολή της, επισημαίνοντας ότι «η προσπάθεια παρεμπόδισης της υιοθέτησης του προϋπολογισμού ήταν, βάσει του πολωνικού συνταγματικού πλαισίου, απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης με εξωκοινοβουλευτικές μεθόδους».
Και όμως ο άνθρωπος αυτός επανεξελέγη παρά το γεγονός ότι στρέφεται εναντίον νομίμως εκλεγμένων κυβερνήσεων.
Όμως το κείμενο μέσα αναφέρει ξεκάθαρα την ίδρυση ενός σκληρού «πυρήνα» που θα κινείται σύμφωνα με τα συμφέροντά του και 23 κράτη μέλη που θα παίζουν τον ρόλο του παρία: «Εργάζεται από κοινού για να προωθήσει το κοινό καλό, υπό την κατανόηση πως κάποιοι από εμάς θα κινούμαστε όλο και πιο κοντά σε κάποιους τομείς, κρατώντας τη πόρτα ανοικτή προς όλους όσοι θέλουν να προσχωρήσουν».
Είναι σαφές ότι η σημερινή ΕΕ πεθαίνει,διαλύεται και δημιουργείται κάτι άλλο το οποίο για κράτη όπως η Ελλάδα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο.
Θα δεχτούν οι ηγέτες των 23 υπολοίπων κρατών μια τέτοια σημείωση εντός του κειμένου;