18.3.17

Ζ.Γκάμπριελ: «Η Τουρκία είναι αναμφίβολα μακρύτερα από ποτέ από το να γίνει μέλος της Ε.Ε.»


Με την Τουρκία να οδεύει προς το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να απαντήσει ανάλογα στις αιχμές του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Λιγότερο πιθανή παρά ποτέ είναι σήμερα η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα έχουν φτάσει σε νέο ναδίρ.
 
«Σήμερα η Τουρκία είναι αναμφίβολα μακρύτερα από ποτέ από το να γίνει μέλος της Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel, στον απόηχο των δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος παρομοίασε τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας με τους Ναζί.
 
Αντ’ αυτού, πρόκρινε μία ειδική σχέση με την Τουρκία, που θα μπορεί να βασίζεται στο μοντέλο της ξεχωριστής σχέσης που θα πρέπει να οικοδομηθεί με τη Βρετανία μετά το Brexit.
 
Με την Τουρκία να οδεύει προς το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, όπου οι πολίτες καλούνται να εγκρίνουν συνταγματικές αλλαγές που θα δώσουν τεράστια εκτελεστική εξουσία προεδρικό θώκο, ο κ. Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να απαντήσει ανάλογα στις αιχμές του κ. Ερντογάν, καθώς θα του έδινε τον «μπαμπούλα που χρειάζεται στην εκστρατεία του». 
 
Υποστήριξε ωστόσο πως η Γερμανία θα μπορούσε να απαγορεύσει σε τούρκους πολιτικούς να συμμετέχουν σε πολιτικές εκδηλώσεις σε γερμανικό έδαφος, εφόσον δεν τηρούν τη γερμανική νομοθεσία. «Όποιος υπερβεί αυτές τις γραμμές δεν μπορεί να περιμένει ότι θα του επιτρέψουμε να προωθεί τις πολιτικές του ιδέες εδώ».
 
Εκτίμησε δε ότι με τη συμπεριφορά του ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια μέρους της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, που δεν νιώθει ότι έχει απορροφηθεί από το κοινωνικό σύνολο.
 
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε. άρχισαν επισήμως το 2005, όπως έκτοτε έχει κλείσει μόνο ένα από τα 35 απαιτούμενα κεφάλαια.