16.3.17

Ολλανδικές εκλογές: Νίκη του Μ. Ρούτε και αύξηση των εδρών για τον Γ. Βίλντερς


ΕΠΙΑΣΕ Η «ΔΙΑΜΑΧΗ» ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η επικράτηση του Μαρκ Ρούτε απέναντι στον Χέιρτ Βίλντερς επιβεβαίωσε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τελικώς δείχνει ότι η «διαμάxη» των τελευταίων ημερών με την Τουρκία απέφερε «καρπούς».
Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31-32 έδρες, ενώ ο μεγάλος αντίπαλός του, ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς (PVV) είναι τρίτος με 19 έδρες, λίγο πιο μπροστά από τους κεντρώους D66 (18), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) με 20 έδρες.

Βίλντερς: Δεν με ξεφορτώθηκε ο Ρούτε
Σε πανηγυρικό ύφος ήταν η πρώτη αντίδραση του Βίλντερς έπειτα από τα exit poll. «Κερδίσαμε έδρες! ο Ρούτε δεν θα με ξεφορτωθεί», έγραψε στο Twitter 
Οι λεπτομέρειες των ολλανδικών εκλογών και τα ποσοστά των κομμάτων δεν θα ενδιέφεραν σχεδόν κανέναν άλλον Ευρωπαίο, εκτός από τους πολίτες των Κάτω Χωρών, αν δεν είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερη προεκλογική περίοδος που συνδύαζε την αντιευρωπαϊκή ρητορική, αλλά  την ίδια στιγμή και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στις «επιθέσεις» του Τούρκου προέδρου σε ένα ιδρυτικό κράτος της Ένωσης.
 



 
Άλλωστε η χώρα που καταγράφει μια από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε., με ανάπτυξη στο 2,7% και με ανεργία περίπου στο 5%, δεν επείσθη από τον κ. Βίλντερς. Παρά ταύτα, η ήττα του ευρωφοβικού πολιτικού ήταν απλώς μια «Πύρρειος νίκη» για τον κ. Ρούτε, μια ανέλπιστη νίκη για το κόμμα των Πρασίνων και μια καταστροφή για το Εργατικό Κόμμα, την πολιτική ομάδα του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το κόμμα του κ. Ρούτε έχασε 8 έδρες σε σχέση με το 2012. Από τις 41 έδρες έπεσε στις 33 (στο 77,7% της ενσωμάτωσης). Το Εργατικό Κόμμα υπέστη μια από τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία του, καθώς έχασε 29 έδρες μέσα σε πέντε χρόνια. Οι «νικητές» ήταν οι Πράσινοι, που κέρδισαν 12 έδρες. Η αύξηση της δημοτικότητας των Ολλανδών Πρασίνων (GroenLinks), πιστώνεται στον επικεφαλής τους κ. Γέσε Κλάβερ.

Ο Γέσε Κλάβερ πανηγυρίζει την μεγάλη επιτυχία των Πρασίνων


 
Οι επόμενες εβδομάδες
Για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, ίσως και εβδομάδες. Η πρώτη θέση που έλαβε ο κ. Ρούτε καθιστά αυτομάτως τη διαδικασία ευκολότερη. Παρά ταύτα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα κόμματα για να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό. Και αυτά θα πρέπει να είναι όσα κατέχουν τις περισσότερες έδρες και στην Άνω Βουλή της Ολλανδίας (Eerste Kamer) στην οποία το κόμμα του κ. Ρούτε (VVD ) έχει 13 έδρες, ενώ το κόμμα του κ. Βίλντερς έχει 9. Είναι η μοναδική ευκαιρία για να μπορέσει η συγκυβέρνηση που θα προκύψει από την Κάτω Βουλή (Tweede Kamer) να νομοθετεί με κάποια ευκολία.  

Νικητής των εκλογών ο Μαρκ Ρούτε


 
Η ψήφος των Ολλανδών πολιτών δίνει αέρα στα πανιά των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, καθώς για ακόμα μια φορά οι πολιτικοί των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποιούν ότι οι εκλογές σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ένωσης όχι απλώς δεν περνούν απαρατήρητες από το εθνικό εκλογικό σώμα, αλλά αντίθετα επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων. Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. είναι πλέον συγκοινωνούντα δοχεία.