30.3.17

Κρύος ιδρώτας στο περιβάλλον Ερντογάν από τη σύλληψη Τούρκου τραπεζίτη στις ΗΠΑ!

Με μια νέα κρίση βρίσκονται αντιμέτωπες από χθες οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι αμερικανικές αρχές προχωρούν στην σύλληψη υψηλόβαθμου Τούρκου τραπεζίτη, γεγονός που ανησυχεί την τουρκική πλευρά.
Ο Χακάν Ατίλλα, Υποδιευθυντής της Τράπεζας Χαλκ, αρμόδιος για θέματα διεθνούς τραπεζικού συστήματος, τέθηκε υπό κράτηση χθες το απόγευμα κατά την άφιξη του στο Αεροδρόμιο JFK των ΗΠΑ. Στην συνέχεια, οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του.

Κατηγορείται για παράνομες συναλλαγές με το Ιράν
Ο Τούρκος τραπεζίτης αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση της παράκαμψης των απομονώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του. Ως γνωστόν, η τράπεζα του κ. Ατίλλα είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση και την περίοδο 2013-2014, στο περιθώριο της σύγκρουσης της τουρκικής κυβέρνησης με το Κίνημα Γκιουλέν, η Τράπεζα Χαλκ είχε βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Οι αμερικανικές αρχές σχετίζουν την δράση του κ. Ατίλλα και της τράπεζας του με τον ιρανικής καταγωγής, Τούρκο πολιτή Ρεζά Ζαρράπ, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στις ΗΠΑ για την υπόθεση της παράκαμψης των απομονώσεων του Ιράν.
militaire