1.3.17

Οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ παρενέβησαν υπέρ της Ελλάδας για να μην κλιμακώσει η Άγκυρα την κρίση στο Αιγαίο


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το πρώτο θετικό δείγμα υπέρ της Ελλάδος στην διένεξή της με την Τουρκία έδωσε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση Ν.Τραμπ η οποία ζήτησε δια της διπλωματικής οδού από την Αγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική στάση στο Αιγαίο και να σταματήσει η αύξηση της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα με σειρά πολεμικών δηλώσεων από Τούρκους πολιτικούς αλλά και έντονη κινητικότητα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η διπλωματική κινητοποίηση της Ουάσιγκτον  με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο τον τελευταίο μήνα, υπογραμμίζει την ουσιαστική ανησυχία των Αμερικανών καθώς μια ελληνοτουρκική κρίση θα διαλύσει κυριολεκτικά τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την περιφερειακή στρατηγική των ΗΠΑ, όπως έχει φανεί και από την πολύ σημαντική στρατιωτική κινητικότητας. Το αεροπλανοφόρο “USS  George H.W. Bush” στάθμευσε για δεύτερη εβδομάδα στον Ναύσταθμο της Σούδας. Πριν από λίγες ημέρες (25/2)
Η 10η Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως σταθμό για την αποβίβαση  εννέα ελικοπτέρων τύπου Μπλακ ΧΟκ και 70 ακόμη τμημάτων εξοπλισμού, τα οποία θα προωθηθούν στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης, «Atlantic Resolve». Κατά την άφιξή των ελικοπτέρων, παρόντες ήταν ο πρεσβης των ΗΠΑ Τχζέφρι Πάιατ, ο αρχηγός των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης Μπεν Χότζις και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στο ΝΑΤΟ «τη σημαντική στρατηγική θέση της, σταθερότητα και τον επαγγελματισμό των στρατιωτών μας».
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, έπειτα από το περασμένο Σαββατοτοκύριακο  και την ένταση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πανου Καμμένου και του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου , εξακολουθεί να κινείται σε υψηλούς ρητορικούς τόνους, αλλά με λιγότερο σημαντικούς πρωταγωνιστές. Χθες, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος MHP (οι λεγόμενοι «Γκρίζοι Λύκοι») Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρθηκε ξανά στα τουρκικά «νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή» μιλώντας και για την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ στην Παναγιά. Ο κ. Μπαχτσελί χρησιμοποίησε ανοίκειος όρους για τον Α/ΓΕΣ, κάτι που περιγράφεται ως απαράδεκτη επιλογή έναντι ενός αρχηγού ως θεσμού δημοκρατικής χώρας. Εν συνεχεία ο κ.Μπαχτσελί, άτυπος κυβερνητικός εταίρος του ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και υποστηρικτής του «Ναι» στο συνταγματικό  δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ζήτησε να δοθεί τέλος στην «κατοχή» των νησιών, «χωρίς όρους», επικαλούμενος, μάλιστα, τους «διεθνείς κανόνες».
Ο κ. Μπαχτσελί προχώρησε και σε μια σύντομη αναδρομή παραπέμποντας στο 1922 και στον τρόπο με στον τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στη Μικρά Ασία από τις τουρκικές δυνάμεις (δίχως βεβαίως, να αναφερθεί στην εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού που την ακολούθησε). «Αν θέλουν να ξαναπέσουν στη θάλασσα, εάν τραβάει η ψυχή τους να κυνηγηθούν, καλώς να ορίσουν, ο τουρκικός στρατός  είναι έτοιμος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαχτσελί. Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι τουρκική.
 Πάντως και χθες σημειώθηκε μια εικονική αερομαχία πάνω από το Αιγαίο, όταν ζεύγος τουρκικών οπλισμένων F-16 ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με δύο ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο για αναχαίτιση.
Να σημειωθεί πως στις αποκαλύψεις της Καθημερινής αναφορικά με την παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για το ζήτημα του Αιγαίου σχολιάζουν εκτενώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: Καθημερινή