5.3.17

«Αιματηρές απώλειες» για τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη του Σκορπιού- Τί οδήγησε τον Ν.Ριμπολόβλεφ σε οικονομικό αδιέξοδο (φωτό & βίντεο)


Η ΧΑΣΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ» 

Κι όμως έχει και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ (ιδιοκτήτης του Σκορπιού) οικονομικά προβλήματα. Ο ίδιος έκανε πρωτοσέλιδα στην Ελλάδα όταν αποφάσισε να δωρίσει στην κόρη του το νησί  ου Αριστοτέλη Ωνάση. Οι αιματηρές απώλειες από τις επενδύσεις του σε σπάνια έργα τέχνης δεν έχουν τελειωμό...
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg έχασε 74% ή πιο απλά 63 εκατομμύρια δολάρια από την αγορά-επένδυση του στον πίνακα του Πολ Γκογκέν «Te Fare (La Maison)» που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο. Ο ρώσος δισεκατομμυριούχους και πρώην ιδιοκτήτης του ρωσικού κολοσσού Uralkalia είχε αποκτήσει τον εν λόγω πίνακα το 2008 αντί του ποσού των 85 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην δημοπρασία της Τρίτης ο πίνακας πουλήθηκε έναντι 22 εκατομμυρίων δολαρίων (συνολικά έναντι 25 εκατομμυρίων συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας).
 
ριμπο3
«Ο Γκογκέν – είναι ένα από τους τέσσερις ζωγράφους, τους πίνακες των οποίων ο Ριμπολόβλεφ έβαλε προς πώληση στη δημοπρασία” αναφέρει το Bloomberg που επισημαίνει ότι δεν είναι το τελευταίο από τα έργα τέχνης που ξεφορτώνεται ο δισεκατομμυριούχος ακόμη και με ζημίες.
 
πίνακας
Το επόμενο κομμάτι που βγαίνει ξανά στην αγορά τέχνης από τη συλλογή που θα ήταν μια από τις πιο σπάνιες και πολύτιμες όλων των εποχών είναι ένας πίνακας του Μαρκ Ρόθκο σε δημοπρασία στις 7 Μαρτίου.
 
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο ρώσος δισεκατομμυριούχος (η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του πρακτορείου) έχει επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοράζοντας 38 πίνακες διαφόρων ζωγράφων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και του Πάμπλο Πικάσσο.
 
Ωστόσο έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από τις πωλήσεις ορισμένων έργων της συλλογής του. Ο πίνακας του Πικάσο «Ο Φλαουτίστας και η γυμνή γυναίκα» του 1970 που είχε αγοράσει ο Ριμπολόβλεφ το 2010 έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβανομένης της προμήθειας.
 
Ο πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ «Η Περιοχή του Αρνχάιμ» του 1938 είχε αγοραστεί από τον ρώσο δισεκατομμυριούχο έναντι του ποσού των 43,5 εκατομμυρίων δολαρίων και πουλήθηκε έναντι του ποσού των 12,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επιλογή του Ριμπολόβλεφ να θέλει να ξεφορτωθεί σπάνια αριστουργήματα σε καιρούς που η αγορά τέχνης δεν φέρνει όσα στο παρελθόν χτυπημένη από τη γενικότερη οικονομική κρίση προβληματίζει αρκετούς. Μερικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση του έχει να κάνει με το χρυσό διαζύγιο του.
 
To διαζύγιο του αιώνα η αιτία;
 
O Ρώσος ολιγάρχης και η πρώην σύζυγός του έκαναν πρωτοσέλιδα σχεδόν δύο χρόνια και κάτι πριν, τον Οκτώβριο του 2015 όταν με κοινό ανακοινωθέν, πληροφόρησαν ότι «επιτεύχθηκε μεταξύ τους μια συμφωνία σχετικά με τους όρους του διαζυγίου τους» που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το διαζύγιο του αιώνα.
 
ριμπολο
Τον Μάιο του 2014, ελβετικό δικαστήριο είχε επιδικάσει στην Έλενα Ριμπολόβλεβα, που παντρεύτηκε σε ηλικία 23 ετών τον πρώην της σύζυγο, το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,6 δισεκατομμύρια ευρώ), ήτοι το 50% της περιουσίας του συζύγου της.
 
Μετά από λυσσαλέα μάχη σε αίθουσες της Ελβετίας η υπόθεση έκλεισε με το Δικαστήριο της Γενεύης να αναθεωρεί το ποσό που όφειλε ο δισεκατομμυριούχος στην πρώην του σύζυγο επιδικάζοντας μόλις 564,7 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για την Έλενα και δύο ακίνητα.
 
Δείτε κάποιες από τις χλιδάτες στιγμές που έχει ζήσει ο Ν.Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό...

pronews