2.3.17

Μέτρα και αντίμετρα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων


Μια πρώτη κουβέντα για τις ελληνικές προτάσεις για τα μέτρα και τα αντίμετρα έγινε κατά τη χθεσινή τετράωρη διαπραγμάτευση μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν προσεκτικά αυτά που είπαμε. Μερικά θεωρούν ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο, άλλα θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και για ορισμένα έχουν κάποιες διαφωνίες. Οπότε τώρα το θέμα θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο».

Η αρχική θέση των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δις ευρώ τα οποία θα αντληθούν μέσω περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, και όπως αποκάλυψε το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οι δανειστές έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους και ζητούν μείωση αφορολογήτου από το 2019 και περικοπή συντάξεων από το 2020. 
Η κυβερνητική πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες, παραπέμποντας στην επισήμανση του ΔΝΤ, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, σύμφωνα με την οποία, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο, άρα η συζήτηση για το τι σημαίνει να ενσωματωθούν τα νέα στοιχεία μετά το Νοέμβριο πρέπει να γίνει σε τεχνικό επίπεδο. Αυτή είναι πιο δύσκολη δουλειά. Σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής θεσμών δεν θα συζητηθεί πριν την Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω του Πολ Τόμσεν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στις προβλέψεις του, εφόσον προκύψουν τα οριστικά στοιχεία του 2016.
«Αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι», ανέφερε η πηγή, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική παράμετρος το μέγεθος του κενού για τα επόμενα χρόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μείωση των συνολικών απαιτήσεων στη βάση καλύτερης επίδοσης στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016.
Πέρυσι, εκτιμάται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προσέγγισε το 3% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ.
Το ζητούμενο είναι τώρα, αφενός η πιστοποίηση αυτών των εκτιμήσεων, αφετέρου η θετική επίδραση της υπέρβασης τα επόμενα χρόνια.
Πλέον, αφορολόγητο και συντάξεις βρίσκονται στον «πάγκο των …δανειστών» προς περικοπή, με τα τεχνικά κλιμάκια να αναλαμβάνουν από αύριο να «μελετήσουν με μολύβι και χαρτί» τα μέτρα και την συζήτηση επ΄ αυτών των θεμάτων των υπουργών, να μην αναμένεται να συνεχιστεί πριν από την Παρασκευή.
Σήμερα εργάζονται όλα τα τεχνικά κλιμάκια Επίσης,  σε επίπεδο υπουργών και εκπροσώπων των δανειστών προγραμματίζεται συνάντηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την παρέμβαση στην αγορά εργασίας.