5.3.17

Αποκλεισμένος από παντού ο Ρ.Τ.Ερντογάν- Καγκελάριος Αυστρίας: «Να απαγορευθεί στην ΕΕ η καμπάνια Τούρκων για το δημοψήφισμα»


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ...

Μαύρα μαντάτα για τον Ρ.Τ.Ερντογάν έρχονται από αρκετές χώρες όσον αφορά το επικείμενο δημοψήφισμα που τόσο επιδιώκει να κερδίσει προκειμένου να κυβερνά αιώνια τη Τουρκία.
 
Η αγωνία του όμως να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους Τούρκους μετανάστες στην Ευρώπη να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλεί τεράστιες τριβές με τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης.
 
Μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία όπου απαγόρεψαν τις συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» και έκαναν έξαλλο τον πρόεδρο της Τουρκίας... τώρα βλέπει άλλο ένα απαγορευτικό και αναμένονται οι αντιδράσεις του.
 
Συγκεκριμένα να επιβληθεί απαγόρευση των προεκλογικών εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών σε όλη την ΕΕ ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιέσεις της Αγκυρας σε χώρες όπως η Γερμανία.
 
Ο Κρίστιαν Κερν, σε συνέντευξή του στην Welt, δήλωσε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία πλήττει το κράτος δικαίου, περιορίζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και αντιβαίνει τις αξίες της ΕΕ.
 
Το Σάββατο, η Αγκυρα απάντησε ότι θα αψηφήσει τις απαγορεύσεις σε Γερμανία και Ολλανδία και θα συνεχίσει να οργανώνει συγκεντρώσεις και στις δύο χώρες, καλώντας τους Τούρκους να ταχθούν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
 
Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε... ως αντιδημοκρατική πρακτική τους περιορισμούς που επέβαλαν οι γερμανικές και οι ολλανδικές αρχές. «Κανείς από εσάς δεν μπορεί να μας αποτρέψει. Μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε, να συναντηθούμε με τους πολίτες μας, να πραγματοποιήσουμε τις συγκεντρώσεις μας», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη νότια Τουρκία.
 
Την ίδια ώρα, αρκετά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγγελας Μέρκελ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους σήμερα σχετικά με τους Τούρκους υπουργούς που προσπαθούν να κερδίσουν την υποστήριξη μεταξύ των 1,5 εκατομμυρίων Τούρκων που ζουν στη Γερμανία.
 
Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί σχεδιάζει εντούτοις να μιλήσει σε εκδηλώσεις αύριο στο Λεβερκούζεν και την Κολωνία.
 
Ο Κ.Κερν, στις δηλώσεις του, κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα και να ακυρώσει ή να μειώσει τη βοήθεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ που προορίζεται να δοθεί στην Τουρκία ως το 2020.
 
«Πρέπει να δώσουμε νέα κατεύθυνση στις σχέσεις με την Τουρκία, απαλλαγμένοι από την ψευδαίσθηση ότι θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος. «Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες καταπατώνται. Η ελευθεροτυπία έχει μετατραπεί σε άγνωστη λέξη», πρόσθεσε.
 
Eπίσης, ο Κ.Κερν επέκρινε έντονα τη σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της Welt στην Τουρκία, καθώς και πολλών άλλων δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών και δημοσίων λειτουργών.
 
Κατά τα άλλα , ο Αυστριακός επισήμανε ότι η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία, ενώ αναγνώρισε ότι η Αγκυρα τήρησε τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.
 
Να θυμίσουμε ότι μετά τη Γερμανία η οποία απαγορεύει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων αξιωματούχων,  και η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εναντιώνεται σε σχέδια των τουρκικών αρχών να πραγματοποιήσουν μια πολιτική συγκέντρωση υποστηρικτών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ, τονίζοντας ότι θα ενημερώσει την Άγκυρα για την αντίθεση της σε αυτή την «ανεπιθύμητη» εκδήλωση.
 
Νωρίτερα, ο ηγέτης μιας οργάνωσης Ολλανδών τουρκικής καταγωγής τόνισε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχεδιάζει να παραστεί στην εκδήλωση της 11ης Μαρτίου, ελπίζοντας να πείσει τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με διπλή υπηκοότητα – ολλανδική και τουρκική – να ψηφίσουν υπέρ της επικύρωσης του νέου Συντάγματος στο δημοψήφισμα του Απριλίου.
 
Από την πλευρά της η ολλανδική κυβέρνηση γνωστοποίησε χθες ότι θα ενημερώσει την Άγκυρα για την αντίθεσή της στις «ανεπιθύμητες» προτάσεις σχετικά με τη διεξαγωγή μιας συγκέντρωσης για το δημοψήφισμα στο Ρότερνταμ.
 
«Οι Ολλανδοί μας είπαν "δεν μπορείτε να κάνετε εκστρατεία σε δημόσιους χώρους". Τι εννοείτε, δεν μπορούμε; Πού είναι η δημοκρατία… πού βρίσκεται η ελευθερία της έκφρασης;» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.