21.3.17

Μ.Σαπέν: «Το ΔΝΤ θέλει να υπογράψει για τα προνομοθετημένα μέτρα και η ΝΔ»!

{Αφού το θέλουν έτσι, ας εκλέξουμε τη Χρυσή Αυγή, που δεν θα έχει υπογράψει!- "Αμ' πώς"- που έλεγε και ο Χατζηχρήστος!}Juan


ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Ecofin της Τρίτης είπε ότι το ΔΝΤ ζήτησε να ψηφίσει τα προνομοθετημένα μέτρα και η ΝΔ!


Το ταμείο ζητά τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης, δηλαδή της ΝΔ, για το περιεχόμενο της συμφωνίας που αφορά τη μεταπρογραμματική περίοδο, δηλαδή μετά το 2019 και σχετίζεται με τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% στο μεσοπρόθεσμο.
Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός το ΔΝΤ έχει παράλογες απαιτήσεις, με τον ίδιο να εκφράζει την απορία του σχετικά με το αν δύναται το ΔΝΤ να ζητάει μια τέτοια δέσμευση, η οποία θα ήταν πρωτοφανής ακόμα και για τη Γαλλία.

Συνεχίζοντας ο Μισέλ Σαπέν είπε πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να δει να γίνεται κυβέρνηση.»

Αφού είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις διαρκείς καθυστερήσεις.  
Τέλος ο σύντομα απερχόμενος Γάλλος υπουργός έκανε λόγο για εμμονές από τη πλευρά του ΔΝΤ στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.
Τι σημαίνουν ολα αυτά: Για τη ΝΔ είναι μεγάλο πολιτικό κτύπημα καθώς εκτός του ότι θα έχει δεσμευθεί επίσημα για τα προνομοθετημένα μέτρα θα εμφανιστεί ως συμμέτοχος και συνυπεύθυνη μαζί με την κυβέρνηση για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Σημειώνεται ότι κάτι παρόμοιο είχαν ζητήσει και το 2011 οι δανειστές από τον Α.Σαμαρά το οποίο και τελικώς έπραξε με αποτέλεσμα να μετατραπεί μέσα σε μία ημέρα η ΝΔ από αντιμνημονιακή σε μνημονιακή.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοιου είδους δήλωση από Γάλλο πολιτικό καθώς τη Δευτέρα προσερχόμενος στο Eurogroup o Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί άφησε μια αιχμή για πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι, όταν θα υπάρξουν εκλογές στη χώρα μας, θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση. 

Στο ίδιο σημείο μάλιστα ο επίτροπος σημείωσε ότι έχει συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε ωστόσο στις δηλώσεις του να παρέχει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις και πως το πρόγραμμα πρέπει να στεφτεί με επιτυχία.