25.2.17

«Βαριά σύννεφα» στο Μαξίμου: Mε παραίτηση απειλεί ο ΥΠΟΙΚ Ε.Τσακαλώτος (βίντεο)


της Μαρίνας Νικολάκη



Οργιάζουν οι φήμες το τελευταίο διάστημα ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είτε λόγω μεγάλης κόπωσης από το βάρος του ελληνικού ζητήματος, είτε λόγω της εμφανής δυσαρέσκειας του από τη πορεία της διαπραγμάτευσης, είτε λόγω συνειδησιακών προβλημάτων απειλεί όλο και πιο συχνά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα... με παραίτηση! 
 
Η αλήθεια είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις και από την αντιπολίτευση που τον κατηγορεί για «εξαφάνιση» μετά το Eurogroup της Δευτέρας σε σημείο που εχθές απάντησε σε ειρωνικό τόνο μέσα στη Βουλή: «Πρέπει να πως σε όλους και σε όλες ότι είναι πολύ συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε, διότι σας έλειψα. Θέλω να ευχαριστήσω και τη ΝΔ που μου έδωσε συγχαρητήρια για τα ελληνικά μου, ότι βελτιώνονται και γι' αυτό τούς ευχαριστώ πάρα πολύ».
 
Ετσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ε.Τσακαλώτος απείλησε το Μαξίμου με παραίτηση την Τρίτη το βράδυ, πράγμα το οποίο ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε καν να το συζητήσει, αν και η σχέση των δύο αντρών το τελευταίο διάστημα είναι εμφανώς διαταρραγμένη.
 
Αναλυτικά, μετά την έντονη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 21/02/2017, αργά το βράδυ (συνεδρίαση που είχε ως αντικείμενο την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές την προηγουμένη) υπήρξε έντονη διαμάχη μεταξύ των μελών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε με παραίτηση τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
 
Κύρια αιτία ήταν η κριτική που του ασκήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, του μονίμως «αντιδραστικού» (χωρίς νόημα θα λέγαμε) μετά τον ανασχηματισμό Ν. Φίλη. Ο πρώην υπουργός Παιδείας που διαρκώς «επεμβαίνει» αδιακρίτως σε όλα τα θέματα είπε στην Π.Γ. χαρακτηριστικά πως: «αυτά που συμφωνήθηκαν είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε μια αξιοπρεπή τελική συμφωνία, με βάση την οποία θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, και πως έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες για τη μη νομοθέηση μέτρων λιτότητας», κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών.
 
Η απάντηση του Ε.Τσακαλώτου ήταν με επιχειρήματα υπέρ των κατ’ αρχήν συμφωνηθέντων, αλλά και με τη σοβαρή επισήμανση ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι συλλογικές και όχι δικές του. Το σίγουρο είναι πως ως επικαφαλής των «53» σίγουρα δεν θέλει να φορτωθεί μια τυχόν κακή συμφωνία και να στιγματιστεί από αυτήν ως πολιτικός. 
 
Από τη Δευτέρα, όταν ο Έλληνας υπουργός απέφυγε να κάνει τη συνήθη δήλωση μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup, παρά το ότι είχε προαναγγελθεί από το Ebs, η «σιωπή» του πλέον δεν πέρασε απαρατήρητη.
 
Οι πληροφορίες περί διαφορετικών απόψεων για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι των πιέσεων των δανειστών επιβεβαιώνονται εδώ και εβδομάδες από ευρωπαϊκές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, οι οποίες ακολούθησαν το Eurogroup του Ιανουαρίου.
 
Επιπλέον, φούντωσε η φημολογία ότι οι απόψεις των δύο βασικών στελεχών της διαπραγματευτικής ομάδας -του Ε. Τσακαλώτου και του Γ. Χουλιαράκη- δεν ταυτίζονται. Οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η συμφωνία, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα, μάλλον ενίσχυσε παρά άμβλυνε την αίσθηση ότι η στρατηγική εντός του οικονομικού επιτελείου δεν είναι απολύτως «καθαρή».
 
Yπάρχει δηλαδή μια μεγάλη κόντρα ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να επιστρέψουν τόσο γρήγορα οι Θεσμοί στην Αθήνα, σε αντίθεση με τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος ήταν της άποψης ότι πρέπει αυτό να γίνει άμεσα, στάση που υιοθέτησε και το Μαξίμου. Ο υφέρπον ανταγωνισμός Τσακαλώτου-Χουλιαράκη κρύβει και ιδεολογικές προεκτάσεις του ζητήματος, καθώς ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την αριστερή πτέρυγα.
 
Παράλληλα, πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Τσακαλώτου αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα όταν το Μαξίμου έσπευσε να βγάλει non paper για το Eurogroup, ενώ ο ίδιος δεν είχε κάνει δήλωση.
 
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του μπροστά σε δημοσιογράφους, που περίμεναν να ακούσουν την τοποθέτησή του έπειτα από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Δεν θα κάνω δήλωση. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ήδη μία ανακοίνωση που εξηγεί όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζετε», τους είπε το απόγευμα της Δευτέρας εξερχόμενος από το Eurogroup και έφυγε δίχως να δεχθεί ερωτήσεις.
 
Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο παραίτησής του Ε.Τσακαλώτου. Και πέρυσι τέτοια εποχή η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε πως δεν επιθυμεί να υπογράψει το νέο πακέτο μέτρων και ως εκ τούτου, εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση.
 
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να αναζητήσει σύντομα άλλον υπουργό Οικονομικών, καθώς ο κ. Τσακαλώτος θέλει να παραιτηθεί», ανέφεραν τότε τα δημοσιεύματα.
 ο εκνευρισμός του μέσα στη Βουλή από τις ανακοινώσεις της ΝΔ ότι ήταν «άφαντος» μετά τις 20 Φεβρουαρίου:
pronews