4.2.17

H ώρα της «λυπητερής» για τα μπλοκάκια...


Το απόλυτο αλαλούμ και στο βάθος… τρύπα στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αλλά και φόρους.
 
Το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο κρύβει έχει πολλά αρνητικά στοιχεία για χιλιάδες επαγγελματίες που δυστυχώς από τη Δευτέρα θα διαπιστώσουν όχι μόνο αύξηση λόγω των περίφημων ανατροπών στα μπλοκάκια τους αλλά και να καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές, τόσο ως μισθωτοί όσο και ως αυτοαπασχολούμενοι. 
 
Οπως κατήγγειλε με ερώτηση του στη Βουλή ο τέως υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, το πρόβλημα κυρίως παρουσιάζεται σε χιλιάδες περιπτώσεις που αφορούν εργαζόμενους με δύο μπλοκάκια και οι οποίοι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νέου νόμου ως μισθωτοί αλλά και εισφορές των τρεχουσών μισθολογικών αμοιβών μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του ΕΦΚΑ από τους εργοδότες.
 
Λόγω της ολιγωρίας της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν έλαβαν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία του αναγκαίου συστήματος που θα δηλώνονται όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.
 
Όπως δηλώνει ο κ. Βρούτσης «εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι με μπλοκάκια, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές μια φορά με βάση το άρθρο 39 και  μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38».  
 
Σύμφωνα με το ν.4387/2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με «μπλοκάκι» μέχρι σε δυο εργοδότες, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου αυτού, δηλαδή η ασφαλιστική τους ιδιότητα είναι μισθωτού και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στις τρέχουσες  μισθολογικές αμοιβές μέσω Α.Π.Δ. (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) του ΕΦΚΑ από τον εργοδότη ή εργοδότες. «Για τον λόγο αυτό ρωτάμε την κα. Αχτσιόγλου πως έχει σχεδιάσει να αντιμετωπίσει την διπλή απαίτηση ασφαλιστικών εισφορών από την πιο πάνω κατηγορία ασφαλισμένων, πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μέχρι δυο εργοδότες ή σε Όμιλο εταιρειών και πότε και πώς θα γίνει η εκκαθάριση και τι ύψος προσαυξήσεων θα επιβληθεί για μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2017, σύμφωνα με το εισόδημα του έτους 2015» τονίζει ο κ. Βρούτσης. Επίσης ζητήματα εγείρονται και για τη διασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας (δικαίωμα στην περίθαλψη των ιδίων και των οικογενειών τους), όσων δεν εξοφλήσουν τα ειδοποιητήρια, αλλά πληρωθούν οι εισφορές τους μέσω της Α.Π.Δ. από τον Εργοδότη τους.
 
 
Μέχρι τώρα, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ βεβαίωναν στους ασφαλισμένους ασφαλιστικές εισφορές της τάξεως των 4-4,5 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο, λόγω των χαμηλών συντελεστών εισπραξιμότητας, οι εισπράξεις στο τέλος του έτους δεν ξεπερνούσαν τα 2-2,2 δις. ευρώ. Οι λόγοι για τους οποίους το ποσό της βεβαίωσης αναμένεται να μειωθούν είναι οι ακόλουθοι:
 
1. Η μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, έχουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και το τελικό ποσό που προκύπτει είναι χαμηλότερο από αυτό που κατέβαλαν μέχρι τώρα στο ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ. Με βάση τα πρώτα στοιχεία, ευνοείται το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και οι 9 στους 10 αγρότες.
 
2. Υπήρξε κύμα κλεισίματος βιβλίων από ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικά αυτούς που είχαν το μπλοκάκι για συμπληρωματική απασχόληση.
 
3. Έχουν ήδη γίνει μετατροπές εταιρειών ή και μετεγκαταστάσεις εκτός Ελλάδας.
 
Τα φορολογητέα κέρδη του 2016, αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με αυτά του 2015 οπότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το τελικό ποσό της βεβαίωσης να γίνει ακόμη μικρότερο στο 2ο εξάμηνο του 2017. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισπράξεων. Κρίσιμο όριο για το υπουργείο Εργασίας είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Μικρότερη είσπραξη, θα πρέπει να καλυφθεί είτε από τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών είτε από το κυνήγι των οφειλετών των Ταμείων, μέσω του ΚΕΑΟ.