7.2.17

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ «τρέχει» για το κλείσιμο της αξιολόγησης: «Συμφωνία τώρα απόφαση για μέτρα μετά τις γερμανικές εκλογές»!


ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΝΤΑΙΣΕΝΜΠΛΟΥΜ ΤΩΡΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ 

Ξαφνική κινητικότητα φαίνεται να καταγράφεται από τους θεσμούς γύρω από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τις τελευταίες πληροφορίες να παρουσιάζουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόθυμο να καταθέσει πρόταση εκ μέρους της Κομισιόν για σπάσιμο της συμφωνίας σε δύο χρονικά μέρη.

Κύκλοι της κυβέρνησης αλλά και του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης Γιούνκερ για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης άμεσα και καθορισμό των μέτρων που θα ισχύσουν για την περίοδο ύστερα από την ολοκλήρωσή της, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια τέτοια πρόταση» υπό την προϋπόθεση ότι μια ενδιάμεση λύση θα εξασφάλιζε την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στα μείον τής υπό διαμόρφωση πρότασης Γιούνκερ είναι η αντιπαράθεση της Κομισιόν με τη Γερμανία, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.
Μία ακόμα πρωτοβουλία είναι στο τραπέζι, αυτή του Γ.Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup θα οργανώσει συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στις Βρυξέλλες, με στόχο την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.
Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των δανειστών (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σχετικά με την παραπάνω πληροφορία για την πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολίασαν «όπως έχουμε επισημάνει και άλλη φορά, πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη β' αξιολόγηση».
«Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν, σημειώνουν οι ίδιοι.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.