7.2.17

ΙΣΑ: Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απαιτεί να γράφουμε το προσδόκιμο ζωής των ασθενών!


Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ
Έ, ετούτοι είναι ζώα ! Αλλά, με Πολάκη τι περιμένεις ;

    Το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές νόσους θα πρέπει να αναγράφουν στις συνταγές οι γιατροί, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
_____________________________________________________________________
Με την ίδια λογική (;) , σε κάθε νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η "κυβέρνηση", θα 
πρέπει να αναγράφεται και ο προσδόκιμος χρόνος  (Φυσικά σε μήνες ή ημέρες)που θα είναι  ακόμα "κυβέρνηση"... Juan
_____________________________________________________________________

    «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.
    Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή.
    Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του "απομένει" ελάχιστος χρόνος ζωής. Ο ΙΣΑ αναμένει τις άμεσες ενέργειες σας για το πρωτοφανές αυτό ζήτημα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
ΕΟΠΥΥ για απαίτηση προσδόκιμου ζωής καρκινοπαθούς: Είναι προβλεπόμενη διαδικασία

    Ο ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει «προβλεπόμενη διαδικασία» την καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με την απαίτηση για αναγραφή στη συνταγή ασθενούς, του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του.


    «Πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κα.) Η Ιατρική Κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί τη διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα», παραδέχεται ο Οργανισμός.

    Για το συγκεκριμένο ασθενή, απαντά ο ΕΟΠΥΥ: Eξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η επιτροπή ζήτησε από το θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος.

    
«Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση
 τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους. Η ιατρική κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί τη διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα», καταλήγει η απάντηση του ΕΟΠΥΥ.

    Να σημειωθεί ότι η αναγραφή, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, απαιτούνταν προκειμένου να τού εγκριθεί φάρμακο υψηλού κόστους.

    «
Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής τη στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει τη συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του ‘απομένει’ ελάχιστος χρόνος ζωής», τόνισε νωρίτερα ο ΙΣΑ.