10.2.17

Με ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα ζητάει την κατάργηση του δικαιώματος της αυτοάμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου


ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ «ΓΚΡΙΖΑΡΕΙ» ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ!

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
Για άλλη μια φορά η Άγκυρα ζητάει να μείνουν ανυπεράσπιστα τα Δωδεκάννησα και τα νησιά του Α.Αιγαίου καθώς εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με αριθμό A0646/17 με την οποία ζητάει από την Ελλάδα «να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για αποστρατικοποίηση των νησιών του Α.Αιγαίου» απαιτώντας δηλαδή να μην υπάρχουν καν δυνάμεις αυτοάμυνας στα ελληνικά νησιά!
 
Με τη ΝΟΤΑΜ ζητάει την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών των Δωδεκαννήσων και των νησιών του Α.Αιγαίου ξεχνώντας ηθελημένα ότι στα νησιά αυτά δεν υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις αλλά τάγματα Εθνοφυλακής τα οποία βάση του θεμελιώδους Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχουν ως αποστολή την αυτοάμυνα των νησιών
 
Το 1947 Υπογράφεται στο Παρίσι συνθήκη ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες. Στη συνθήκη αυτή δεν απαγορεύεται η ανάπτυξη ταγμάτων Εθνοφυλακής για αυτοάμυνα.
 
Ταυτόχρονα στην ίδια ΝΟΤΑΜ  αναφέρει ονομαστικά με τουρκικά ονόματα και σε παρένθεσι με τα ελληνικά τους ονόματα τα νησιά Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος (Μυτιλήνη την ονομάζει) Σάμος, Τήλος, Χάλκη, Καστελόριζο σαν να πρόκειται για τουρκικά νησιά τα οποία «έτυχε» να βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
 
Αμφισβητεί δηλαδή διεθνώς το καθεστώς κυριαρχίας στο Α.Αιγαίο και επιχειρεί να τα παρουσιάσει ως «γκρίζα ζώνη»
 
Επικαλείται την συνθήκη της Λωζάνης την οποία ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν αμφισβητεί και την Συνθήκη των Παρισίων την οποία ποτέ δεν υπέγραψε.
 
Η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε ως απάντηση σε ελληνική ανακοίνωση – ΝΟΤΑΜ με αριθμό Α0253/17 με την οποία δεσμεύονται περιοχές ασκήσεων από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 28 Απριλίου για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό σε περιοχές του Αιγαίου.
 
Πλέον δεν περνάει ημέρ χωρίς πρόκληση από την τουρκική πλευρά. Τα Επιτελεία είναι ανήσυχα, οι ΕΔ είναι σε ετοιμότα ενώ οι Τούρκοι δεν έχουν «ζυγίσει» καλά το «χάλι» στο οποίο βρίσκονται οι δικές τους ΕΔ από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και μετά και δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην παρούσα φάση είναι εναντίον τους διότι απλούστατα οι διεθνείς παράγοντες θεωρούν τον Ρ.Τ.Ερντογάν το λιγότερο επικίνδυνο και μη αποδεκτό για τους σχεδιασμούς τους.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η ΝΟΤΑΜ
 
A0646/17 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE NOTAM A0253/17 LGGGYNYX NOTAM 
ISSUED BY GREEK CAA.
THE NOTAM A0253/17 ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF 
GREECE'S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS 
OF EASTERN AEGEAN ISLANDS UNDER 'THE 1914 SIX POWERS' DECISION AND 
'THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX,THE CONVENTION 
RELATING TO THE REGIME OF THE STRAITS) AND 'THE 1947 PARIS PEACE 
TREATY' SEMADIREK(SEMOTHRACE),BOZBABA (AYA 
EVSTRATIOS),IPSARA(PSARA),SAKIZ(CHIOS),AHIKERYA(NICARIA),LIMNI(LEMNOS
),MIDILLI(MITYELENE),SISAM(SAMOS),ILEKI(TILOS),HERKE(CALKI),MEIS(CAST
ELLORIZO) MENTIONED IN THE NOTAM AT REFERENCE HAS A DEMILITARIZED 
STATUS.
THUS SEMADIREK(SEMOTHRACE),BOZBABA (AYA 
EVSTRATIOS),IPSARA(PSARA),SAKIZ(CHIOS),AHIKERYA(NICARIA),LIMNI(LEMNOS
),MIDILLI(MITYELENE),SISAM(SAMOS),ILEKI(TILOS),HERKE(CALKI),MEIS(CAST
ELLORIZO) AND/OR HER 
TERRITORY MUST NOT BE INCLUDED IN ANY SCENARIO/CONCEPT OF ANY 
MILITARY TRAINING OR EXERCISE. 01 MAR 06:00 2017 UNTIL 28 APR 09:00 2017. CREATED:
07 FEB 13:44 2017
 
Σημειώνεται ότι προ μιας εβδομάδας οι ΕΔ προχώρησαν σε ρίψη αλεξιπτωτιστών της Εθνοφρουράς  στην Κω σε εφαρμογή του νέου σχεδιασμού που προβλέπει άμεση και ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων ενισχύσεως στα νησιά του Αιγαίου αποκλειστικά μέσω αερομεταφοράς και χωρίς καν να προσγειωθούν τα αεροσκάφη απαντώντας  σε επίπεδο κρίσης τελικού σταδίου για το οποίο είναι πλέον έτοιμες οι ελληνικές δυνάμεις.
 
Ανάλογα σχέδια αναθεωρούνται και επικαιροποιούνται στις απαντήσεις σε όλο το Αιγαίο και στην περιοχή του Έβρου
pronews