6.2.17

Τζον Κατσιματίδης: «Ο Μ.Ομπάμα δεν ήξερε που βρισκόταν η Ελλάδα στον χάρτη - Ο Ν.Τραμπ θα είναι πιο φιλικός»


ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ «ΚΡΟΙΣΟΣ» ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ «ΕΝΟΙΚΟ» ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ 

Ο Τζον Κατσιματίδης, ο γιος του φαροφύλακα από τη Νίσυρο, που κατάφερε από το μηδέν να δημιουργήσει μια αμύθητη περιουσία και να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο προχώρησε σε μια πολύ σηματική δήλωση για την κυβέρνηση Ν.Τραμπ και όντας εκ των βασικότερων παραγόντων της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία:
 
«Η κυβέρνηση Ν.Τραμπ θα είναι πιο φιλική προς την Ελλάδα ο Μ.Ομπάμα δεν ήξερε ούτε που βρίσκονταν στον χάρτη»
 
Από τα χείλη ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην Ουάσιγκτον η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
 
To σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναβαθμιστεί και κερδίσει έναντι της Τουρκίας υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα καλύτερα από κάθε άλλη χρονική συγκυρία (από τον καιρό του Τ.Κάρτερ έχει να παρουσιασεί τέτοια περίσταση όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας για την εισβολή της στην Κύπρο).
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομογένεια στην Αμερική ψήφισε μονοκούκι Ν.Τραμπ και αυτό δεν θα γίνονταν εάν σημαντικοί ομογενειακοί παράγοντες όπως ο Τ.Κατσιματίδης δεν είχαν ενημερωθεί από κοντά για τις διαθέσεις του νέου όπως απόδείχθηκε αργότερα Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Ελλάδα.
 
Το 2013 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι οικοδεσπότης στην επιτυχημένη ραδιοφωνική εκπομπή «Cats Roundtable». Ο,τι όμως και να έκανε, πάντα βρισκόταν στο πλευρό της Ελλάδας, της ομογένειας και της Αρχιεπισκοπής μας στην Αμερική ανήκοντας σε αυτούς που κινούν τα νήματα στο πανίσχυρο ελληνοαμερικανικό λόμπι.
 
Όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα το 2016 το όνομά του φιγουράριζε στο νούμερο 194 της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς και στο 477 των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη με περιουσία που ξεπερνά τα 3,3 δισ.δολάρια. Κι όλα αυτά ενώ ξεκίνησε το 1969 σε ηλικία 21 ετών με ένα μπακάλικο στο Μανχάταν.
 
Ο Ελληνοαμερικανός από την αρχή έτρεφε ενδιαφέρον για την πολιτική. Ετσι έχει υποστηρίξει οικονομικά διάφορους πολιτικούς, όπως τον Μιτ Ρόμνεϊ για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Είναι φίλος του Μπιλ Κλίντον αλλά και του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η κόρη του Αντρεα υπήρξε παντρεμένη με τον Κρίστοφερ Νίξον-Κοξ, εγγονό του Ρίτσαρντ Νίξον. Και βέβαια εδώ και χρόνια συνδέεται με φιλία και με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
 
«Γεννήθηκα στη Νίσυρο και η πρώτη γλώσσα που έμαθα από τους γονείς μου είναι ελληνικά. Δυστυχώς δεν τα έχω καλλιεργήσει και δεν είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Ομως μιλώ ελληνικά μέσα από την καρδιά μου», είπε από το γραφείο του στη Νέα Υόρκη στην κυριακάτικη εφημερίδα και η φωνή του στη γραμμή ακούγεται συγκινημένη. Ρωτήθηκε για το ποια είναι η γνώμη του για τον Τραμπ και για το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα για τους μετανάστες.
 
«Μέχρι το βράδυ» «Ο Τραμπ είναι καλός μου φίλος. Εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δουλεύει πιο σκληρά από όλους τους άλλους προέδρους και πιστεύω πως θα φέρει θετικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Δεν έχει τίποτα εναντίον των μουσουλμάνων, απλώς νομίζω πως αυτό που επιδιώκει είναι να εξισώσει τον αριθμό των μουσουλμάνων μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ με εκείνον των χριστιανών. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια από τους 100 μετανάστες που έμπαιναν στη χώρα οι 90 με 95 ήταν μουσουλμάνοι και μόνο το 5 με 10% ήταν χριστιανοί. Θα ήταν καλό το ποσοστό αυτό να γίνει περίπου 50-50, γιατί θα είναι θετικό να υπάρχει μια ισορροπία.
 
Ο Τραμπ θέλησε να είναι πιο προσεκτικός με τους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από επτά μουσουλμανικές χώρες. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει 57 μουσουλμανικές χώρες και εκείνος επέβαλε τον περιορισμό μόνο για 7 συγκεκριμένα κράτη και όχι για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Αυτή η απαγόρευση θα έχει ισχύ για 90 ημέρες με κύριο σκοπό η μεταναστευτική υπηρεσία να προβεί σε λεπτομερή έλεγχο των ανθρώπων στους οποίους έχει επιτραπεί η παραμονή.
 
Πιστεύω πως πρόθεσή του είναι να διασφαλίσει ότι δεν έχει διαφύγει κάποιο σοβαρό στοιχείο από τις Αρχές, το οποίο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Η μητέρα μου μου έλεγε να έχεις τα μάτια δεκατέσσερα. Αυτό ακριβώς θέλει να κάνει και ο Τραμπ, προκειμένου να εξασφαλίσει πως δεν έχουν μπει και δεν θα μπουν στη χώρα άνθρωποι που θα μπορούσαν να μας βλάψουν. Αυτό είναι το σκεπτικό του. Δυστυχώς ο Τύπος στην Αμερική τού επιτίθεται με σφοδρότητα σ' ό,τι σχεδόν και αν πράττει. Και αυτό είναι λάθος.
 
Επίσης, ο Τραμπ κάνει κάτι πολύ σωστό, το οποίο αποδεικνύει την ευθύτητα του χαρακτήρα του. Είπε ότι ''εγώ θέλω να επικοινωνώ απευθείας με τον κόσμο''. Ετσι μέσω του Twitter κάθε βράδυ γράφει αυτό που νιώθει και έχει στο μυαλό του, ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι πραγματικά σκέφτεται», λέει ο κ. Κατσιματίδης.
 
«Δεν ήξερε» Και συνεχίζει απαντώντας στο ερώτημα αν πιστεύει πως η πολιτική του Τραμπ θα είναι πιο φιλική για την Ελλάδα σε σύγκριση με εκείνη του Ομπάμα.
 
«Ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν γνώριζε πού βρισκόταν η Ελλάδα, εκτός από το τέλος... Θέλω να πιστεύω πως η θητεία του Τραμπ θα αποδειχθεί καλύτερη και για τις δυο χώρες, ΗΠΑ και Ελλάδα», αναφέρει ο 69χρονος ομογενής.
 
Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ απαρτίζεται από πολλούς Ελληνοαμερικανούς. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους.
 
«Δίπλα στον Τραμπ βρίσκεται ο Ράινς Πρίμπους, ο οποίος διαθέτει ελληνική καρδιά και είναι ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου, ο πρώτος των πρώτων. Ο Ράινς είναι αγαπημένος φίλος μου. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα η σύζυγός του, Σάλι, ασπάστηκε την Ορθοδοξία και της δόθηκε το ελληνοορθόδοξο όνομα Ελένη. Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο, ενώ η σύζυγός μου Μάργκο ήταν η νονά. Ηταν συγκινητικό.
 
Ο Τραμπ αγαπά πολύ και τον Τζορτζ Τζιτζίκο, ο πατέρας του οποίου είναι ιερέας (σ.σ. ο Τζιτζίκος έχει τη θέση του αναπληρωτή βοηθού του προέδρου). Εκτός όμως απ' αυτούς έχει και άλλους Ελληνοαμερικανούς στο πλευρό του», λέει ο Τζον Κατσιματίδης.
 
Σε ό,τι τώρα αφορά τους μελλοντικούς χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου σχετικά με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας αλλά και τις συνεχείς τουρκικές απειλές: «Το θέμα της κρίσης δεν το έχουμε συζητήσει δημόσια, όμως ο πρόεδρος γνωρίζει ακριβώς τι γίνεται με την τρόικα και όλο αυτό το σύστημα. Επιπλέον, εγώ έχω δηλώσει δημόσια, και εκείνος το έχει ακούσει, πως οι Γερμανοί θα πρέπει να επιδείξουν καλύτερη στάση απέναντι στη χώρα.
 
Θέλω να πιστεύω πως η προεδρία του θα αποδειχθεί θετική για την Ελλάδα και στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η γνώμη μου είναι πως οι ΗΠΑ δεν θα της επιτρέψουν να πραγματοποιήσει αυτές τις απειλές. Αυτή όμως είναι η δική μου άποψη. Στην τελετή της περασμένης εβδομάδας που σας ανέφερα, είχε έρθει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος. Εκεί συζήτησα μαζί του αυτά τα θέματα, τα οποία τα συζήτησε και με τον Πρίμπους. Επειδή ο Τραμπ συνεργάζεται με πολλούς Ελληνοαμερικανούς, πιστεύω πως, αν γίνει κάτι σοβαρό με την Τουρκία, το γεγονός ότι θα έχει δίπλα του τους σωστούς ανθρώπους, οι οποίοι θα του εξηγήσουν την πραγματική κατάσταση, είναι καλό για την Ελλάδα», τονίζει ο επιχειρηματίας.
 
Τα τελευταία χρόνια ο Τζον Κατσιματίδης παρουσιάζει με επιτυχία κάθε Κυριακή πρωί την εκπομπή «Cats Roundtable» στον νεοϋορκέζικο ραδιοφωνικό σταθμός WNYM έχοντας φιλοξενήσει σημαντικούς πολιτικούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών καθώς και σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
 
«Δεν είχα τίποτα να κάνω Κυριακή πρωί, γι' αυτό ξεκίνησα τις εκπομπές», αναφέρει γελώντας και προσθέτει: «Παρουσιάζω την εκπομπή για 156 συνεχόμενες εβδομάδες. Αμέσως μετά πηγαίνω κατευθείαν στην εκκλησία. Στο παρελθόν, έχω φιλοξενήσει και τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πριν από μερικές ημέρες υποδέχτηκα στο στούντιο τον γιο του, Ερικ, ο οποίος είναι πολύ καλό παιδί».
 
Οσον αφορά το πολιτικό του μέλλον ο Τζον Κατσιματίδης δεν αποκλείει τίποτα. Μάλιστα μία ακόμα υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης είναι πάντα δελεαστική. «Είναι κάτι που σίγουρα θα το σκεφτώ».