8.2.17

Με χρήση πυρών στα Ίμια προειδοποίησε η Αθήνα την Άγκυρα. (;)

.


ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 

Με χρήση πυρών στα Ίμια προειδοποίησε η Αθήνα την Άγκυρα εάν τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής παρά τις εισηγήσεις των σκαφών του Λιμενικού δεν εξέρχονται άμεσα εκ των των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζει ότι το ελληνικό πλοίο μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα από όπου βγήκε μετά από δέκα λεπτά και τις προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς κάτι που δεν ισχύει καθώς συνέβη το αντίθετο και φυσικά οι Τούρκοι εννοούν δικά τους χωρικά ύδατα αυτά των Ιμίων
Προ δύο ημερών (όταν και πάλι είχε καλό καιρό) είχαμε πάλι παρόμοιο επεισόδιο στην περιοχή.
Μάλιστα στο βίντεο-ντοκουμέντο που ακολουθεί ακούγονται οι διάλογοι μεταξύ των δύο σκαφών
«Ελληνική Ακτοφυλακή σας μιλάει η τουρκική Ακτοφυλακή βρίσκεστε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.... » 
Τότε απάντησε το ελληνικό σκάφος «Βρίσκεστε σε ελληνική περιοχή πρέπει να αποχωρήσετε άμεσα»
Το βίντεο καταγράφηκε από Τουρκους δημοσιογράφους και οπερατέρ οι οποίοι έχουν «στηθεί» για να κινηματογραφήσουν μια νέα κρίση τύπου 1996. 
Οι διάλογοι συνεχίστηκαν το ελληνικό σκάφος επανέλαβε την προειδοποίηση αναφέροντας τις βραχονησίδες «εδώ Ίμια πρέπει να φύγετε αμέσως από εδώ»
Το haber μάλλιστα είχε αναφέρει ότι το τουρκικό σκάφος πλησίασε σε απόσταση 20 μέτρων από το ελληνικό και το επεισόδιο έληξε με ταυτόχρονη αποχώρηση των δύο πλεούμενων.
Τόσο ελληνικά όσο και τουρκικά πλοία συνεχίζουν περιπολίες στην περιοχή κυριλεκτικά το ένα απέναντι στο άλλο
Όπως αναφέρει το Dogan χθες δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο λόγω της καταιγίδας! Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σχεδιασμό από την τουρκική πλευρά για πρόκληση επεισοδίων επί καθημερινής βάσεως στην περιοχή.
Η ένταση στην περιοχή ανέβηκε κατακόρυφα με την «κρουαζιέρα» του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Ηulusi έξω από τα Ίμια ανήμερα των 21 χρόνων από την κρίση του 1996 όταν η Άγκυρα είχε ενοχληθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδόσει τους «8» Τούρκους αξιωματικούς.
«Χθες» όπως αναφέρει το Dogan «η ένταση έπεσε λόγω της κακοκαιρίας, αλλά σήμερα τα πλοία των δύο χωρών βρέθηκαν το ένα απέναντι στο άλλο και παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους»
Το σκηνικό που «στήνουν» οι Τούρκοι στα Ίμια έχει ωθήσει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις και αν χρειαστεί να κάνει χρήση πυρών για να κάνει τις προειδοποιήσεις της πιο πειστικές καθώς τα επεισόδια στην περιοχή των Ιμίων είναι πλέον καθημερινά
pronews