22.2.17

Ηγέτη στο χώρο της Εκκλησίας αναζητά η Δεξιά- Ν.Νικολόπουλος προς Σεραφείμ: «Να αναλάβετε δράση»


«ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ» ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΔΕΞΙΑ 

του Πάνου Σπαγόπουλου
Σημαντικές είναι οι ανακατατάξεις που κυοφορούνται στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς παράταξης.
Με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να έχει δώσει σημαντικό χώρο από τα δεξιά, καθώς θέλει να παρουσιαστεί και α αυτοαναδειχθεί ως μια σχεδόν κεντρώα  δύναμη, εγκαταλείποντας πρώην βασικές αρχές της, ο ζωντανός χώρος της Δεξιάς ο οποίος είναι κατακερματισμένος μέχρι ενός σημείου  αναζητά πόλους και ερείσματα συσπείρωσης.

Ο βουλευτής και  γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος ήταν από τους πρώτους που έθεσαν θέμα «συνένωσης» της ασύνταχτης, ακόμη, Δεξιάς παράταξης παρουσιάζοντας μια νέα πρόταση.
Πιο συγκεκριμένα σε δήλωσή του αναφορικά με το «Τάμα του Έθνους», το οποίο βρέθηκε στη δημοσιότητα προ από λίγες ημέρες, εξαιτίας της αλλαγής στάσης 16 βουλευτών της ΝΔ σε σχετική ερώτηση και απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλίες λέει μεταξύ άλλων:
«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ διαπιστώνει την ανακολουθία αυτών των πολιτικών δυνάμεων. Και κατανοεί απόλυτα πως υπάρχει έλλειμμα εκπροσώπησης της ελληνικής κοινωνίας στο εθνικό Κοινοβούλιο.
Έλλειμμα εκπροσώπησης που τείνει να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων μετατρέποντας τους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας
Για αυτό και καλώ δημόσια των Μητροπολίτη Πειραιώς να αναλάβει ο ίδιος προσωπική δράση, να βγει μπροστά και να εκπροσωπήσει όλους αυτούς του πολίτες που νιώθουν απομονωμένοι επειδή ακριβώς συνεχίζουν να πιστεύουν στην πατρίδα και την Ορθοδοξία.
Να βγει μπροστά και να εμπνεύσει όλους εκείνους τους πολίτες που δεν περιμένουν κάτι από το παρόν πολιτικό μας σύστημα και που συμφωνούν πως χρειάζονται άνθρωποι που πιστεύουν αυτά που λένε για να τους εκπροσωπήσουν.
Καλώ λοιπόν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες συνένωσης αυτών των δυνάμεων και όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες του Έθνους και της Ορθοδοξίας εντός και εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου».
Η δήλωση αυτή του Ν.Νικολόπουλου φέρνει πραγματικά τα πάνω κάτω. Αφενός γιατί ζητά ανοικτά από ένα υψηλά ιστάμενο ιερωμένο να αναλάβει πλέον πολιτικές πρωτοβουλίες και αφετέρου γιατί του ζητά να αναλάβει το ρόλο του «συνεκτικού παράγοντα».
Να κατέβει δηλαδή από τον άμβωνα της Εκκλησίας και να βγει στο δρόμο ως πολιτικός ηγέτης, μιας παράταξης που δεν έχει ηγέτη.
Είναι ένας ρόλος που ο Μητροπολίτης Πειραιώς δεν έχει αμφισβητήσει ούτε απορρίψει πάντως. Μόλις σήμερα με δήλωσή του δείχνει σαφείς τάσεις πολιτκοποίησης.
 Πιο συγκεκριμένα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σεραφείμ κάνει φανερό το στίγμα των πολιτικών του προθέσεων.
Σε ερώτηση πως κρίνει την  κυβέρνηση είπε ότι «αγωνίζεται να κάνει κάποια πράγματα αλλά σχετίζεται με την πολιτική ορθότητα. Είμαστε δέσμιοι στους δανειστές που επιβάλουν σκληρά μέτρα λιτότητας «στραγγαλίζοντας» τον λαό μας οικονομικά και πνευματικά».
Για τον πρωθυπουργό είπε χαρακτηριστικά: «θεωρούσα ότι ο Τσίπρας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα πράγματα αλλά απογοητεύτηκα όταν είδα ότι υπέβαλλε τα σέβη του στην οικογένεια Rothschild» και τόνισε ότι «χρειάζεται δυναμική αλλαγή των πραγμάτων. Οι δανειστές μάς επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας».
Για τον Π. Καμμένο ο κος Σεραφείμ αποκάλυψε ότι τον ψήφισε: «Ψήφισα τον Καμμένο και δεν το κρύβω. Τον εκτιμώ και τον αγαπώ. Είναι άνθρωπος με πίστη».
Σε ότι αφορά το Τάμα του Έθνους και την στάση της ΝΔ ο Μητροπολίτης Πειραιώς είπε:
«Μιλάμε για μια υποχρέωση που έδωσαν οι αγωνιστές της ελευθερίας μας το 1829 και είπαν ότι επειδή ο Θεός μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε την οθωμανική αυτοκρατορία με την πίστη μας, για έναν ζυγό 4ων αιώνων, αυτή η ευλαβής αναφορά που τους κράτησε τόσους αιώνες να μην εξισλαμιστούν, ήταν υπόσχεση αγάπης και τιμής στον δημιουργό που τους έδωσε τη δυνατότητα να είναι ελεύθεροι. Αυτό 188 χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί.
Υπήρξε προσπάθεια των ισχυρών για την καπηλεία με το σύνθημα «Ελλάς, Ελλήνων Χριστιανών», που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Σήμερα υπάρχει ένας πνευματικός χώρος, ένα ίδρυμα που έχει συστήσει η αγάπη και η αγαθοεργός διάθεση του ζεύγους Αναγνωστοπούλου, που προτίθεται να υλοποιήσει αυτό γιατί έχει και τη γη και τα χρήματα. Υπάρχει πρόβλημα γραφειοκρατίας της χώρας.
Είχαν συστήσει ένα ίδρυμα που δεν περιείχε την ανοικοδόμηση του ναού και τώρα δεν έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε αυτό γιατί δεν έχουν τα χρήματα του ναού γι’ αυτόν τον σκοπό. Σήμερα απαιτείται η συναίνεση του υπ. Οικονομικών και ενός Προεδρικού Διατάγματος. Δεν αφορά τους έλληνες φορολογούμενους όμως.
Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΝΔ γιατί χωρίς να γνωρίζει το θέμα, αναφέρεται σε αυτό.
Μιλάω για όλο το σύστημα αυτό που δεν γνωρίζει το θέμα αλλά βλέπω το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό δημοσιοποίησα δική μου εισήγηση, που τα στοιχεία της αποδεικνύουν ότι υπάρχει παχυλή άγνοια.
Με προβληματίζει η επάρκεια αυτών πως θα αναλάβουν τα ηνία της χώρας αύριο… Χωρίς γνώση των θεμάτων πως αποφαινόμεθα; Εδώ υπάρχουν ιδεοληψίες.
 Ήρθε κάποιος να ψάξει τα θέματα και να αποφανθεί μετά; Με απογοήτευσε αυτό το θέμα πολύ για την προχειρότητα των αποφάσεων της ΝΔ.
Οι άλλοι χώροι αναδεικνύουν την εμμονή τους και την ιδεοληψία τους. Το τείχος του αίσχους έχει πέσει».
Ο πολιτικός «πειρασμός» για τον Μητροπολίτη Σεραφείμ φαίνεται είναι κάτι το αποδέχεται χωρίς να το δαιμονοποιεί.  
Δεν είναι όμως μόνο ο Πειραιώς που θα μπορούσε να αναλάβει τέτοιο ρόλο.
Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος Καλαβρύτων πρόκειται να παραιτηθεί σύντομα από την Μητρόπολη αλλά είναι μεγάλος. Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Γαβριήλ και ο  Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος είναι εξίσου δύο προσωπικότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αναλάβουν αντίστοιχους ρόλους ενδεχομένως και σε συνεργασία με τον Σεραφείμ, αν και το τελευταίο δεν φωνάζει τόσο πιθανό.