3.2.17

Α. Τσίπρας και Ά. Μέρκελ συμφώνησαν: «Η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Φεβρουάριο» (βίντεο)


ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 

Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο  στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα. 
Ως προς το οικονομικό πρόγραμμα συμφωνήθηκε ότι πρέπει ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αργότερα συνάντηση  και με τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να συνεχίσει την πολιτική διαπραγμάτευση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπο να κερδίσει χρόνο, ώστε ακόμη και σοβαρές υποχωρήσεις στην τωρινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές να καταφέρει να επωφεληθεί από το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στο Βερολίνο, παρατηρώντας και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν άνοδο στους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.
Σε ψυχρο κλίμα η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογαν
Υπεθυμίζεται πως χθες έγινε σε «ψυχρό» κλίμα  η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο να... επιπλήττει δημοσίως την γερμανίδα καγκελάριο στη συνέντευξη Τύπου.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε το ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας σε μείζονα θέματα, όπως της τρομοκρατίας και συνοδεύτηκε από ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο.
1. Η Μέρκελ μίλησε ευθέως για «ισλαμιστική τρομοκρατία» για την περιγραφή των επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστικές οργανώσεις και ο Ερντογάν αντέδρασε δημοσίως. Δεν δίστασε να επιπλήξει την Μέρκελ και να απαιτήσει να αποσυρθεί ο εν λόγω όρος
«Η έκφραση "ισλαμιστική τρομοκρατία" μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
«Η λέξη "Ισλάμ" σημαίνει "ειρήνη". Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας (του Ισλάμ). Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
2. Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στα θέματα του Ιρακ και της Συρίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος αρκέστηκε να απαντήσει ότι «κατανοεί» τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς.

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα πριν τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ
Από την πλευρά τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις δηλώσεις τους κατά την άφιξή της στο χώρο της συνόδου κορυφής ασχολήθηκαν κυρίως με το θέμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πιέσεις που ασκεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς εάν νιώθει να απειλείται ότι το νέο Αμερικανό πρόεδρο  απάντησε «όχι, δεν νιώθω να απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ τόνισε ότι «αυτά που κάνει δεν συμφωνούν με τις δικές μου πολιτικές, δεν συμμερίζομαι τις αξίες αυτές (...) Η Αμερική είναι εταίρος της Ευρώπης, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη».

Η Άνγκελα Μέρκελ, τέλος, απηύθυνε έκκληση έκκληση για ενότητα στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της. Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διαταλαντικές μας σχέσεις» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.