14.2.17

Χανς-Βέρνερ Ζιν: «Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αποχωρούν από το ευρώ και να επιστρέφουν»


ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ 

To σχέδιό του για μια «ελαστική ευρωζώνη» στην οποία οι χώρες που δεν τα καταφέρνουν εντός του ευρώ επειδή έχει γίνει πολύ ακριβό για αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους και μετά από μερικά χρόνια να επανεντάσσονται σε αυτό παρουσίασε ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν στο νέο του βιβλίο.

Ο Χ.Β.Ζιν προχώρησε και σε μια ακόμα αποκάλυψη ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σοιμπλε είχε στο πλευρό του τη συντριπτική πλειοψηφία του Eurogroup όταν το 2015 ήθελε να βγάλει από το κοινό νόμισμα την Ελλάδα και το σχέδιο του απετράπη από τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ.
Ουσιαστικά, το βιβλίο του Ζιν είναι ένα σχέδιο για την ανάγκη θεσμοθέτησης εντός της ΕΕ ενός μόνιμου μηχανισμού που θα δίνει τη δυνατότητα αποβολής των κρατών που δεν τα καταφέρνουν με το σκληρό ευρώ ώστε να ... «αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους» και κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορούν να επανεντάσσονται στο κοινό νόμισμα.
Στο νέο του βιβλίο «Μαύρος Ιούνιος» ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ευρώπης και τάσσεται υπέρ πιο χαλαρών δεσμών των κρατών-μελών με την ευρωζώνη. Ο Γερμανός οικονομολόγος παρουσιάζει σύμφωνα με τη Deutsche Welle ένα σχέδιο 15 σημείων για την «επανίδρυση» της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων προτείνει μέτρα εξυγίανσης του ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά «μια ελαστικοποίηση της συμμετοχής (σ.σ. στην ευρωζώνη). Αυτό το ονομάζω ‘ευρώ που αναπνέει', που σημαίνει ότι χώρες που δεν τα καταφέρνουν εντός του ευρώ επειδή έχει γίνει πολύ ακριβό για αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους». Όπως διευκρινίζει, μετά από μερικά χρόνια και εφόσον πληρούν τα κριτήρια εισόδου θα μπορούν να επανεντάσσονται στην ευρωζώνη. Μία τέτοια περίπτωση χώρας είναι κατά τον κ. Ζιν και η Ελλάδα.

Ολάντ και Μέρκελ απέτρεψαν το σενάριο

«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ», υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την απόφαση που ελήφθη. «Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, επειδή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW ο Χανς-Βέρνερ Ζιν τάσσεται υπέρ του περιορισμού των «δημοσιονομικών και αναδιανεμητικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αποτραπεί η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε αυτό το εύρος που το κάνει αυτή την ώρα. Αυτό είναι νομισματικοποίηση του κρατικού χρέους», κάτι που, όπως υπογραμμίζει, απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.