13.1.17

To «τερμάτισε» ο Μ.Τσαβούσογλου: «Μόνη εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο η Τουρκία»


ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ;

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η Τουρκία όχι μόνο θέλει να διατηρήσει το καθεστώς της ομηρείας της Κύπρου με τα κατοχικά στρατεύματα αλλά το προχώρησε ακόμα περισσότερο αφού ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως «η μόνη εγγυήτρια δύναμη είναι η Τουρκία» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ανίκανη (σε αυτό δεν μπορεί να πει κάποιος ότι έχει και άδικο)
 
«Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης»
 
Και συνέχισε: «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί. Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί».
 
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.
 
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών. 
 
«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης»
 
Χθες πάλι ο Τούρκος υπουργός είχε εμμείνει στην πάγια τουρκική θέση για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων
 
«Η συνέχιση των ρυθμίσεων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που έχουν υπάρξει η βάση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο νησί τα τελευταία 43 χρόνια, είναι μια αναγκαιότητα, δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή» ανέφερε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου. 
 
«Αναμένουμε αυτό το ζήτημα να αξιολογηθεί με κατανόηση σε συνδυασμό με τις πραγματικότητες στο νησί» πρόσθεσε. 
 
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμα πως η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ακόμα εντός της Ένωσης και ως εκ τούτου ο κ. Γιούνκερ  δεν πρέπει να συμμετέχει στη διάσκεψη.
 
Τη στιγμή εκείνη ο πρόεδρος Γιούνκερ άνοιξε το μικρόφωνό του και του απάντησε: «Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε»
 
Βέβαια το «αυτί» των Τούρκων δεν «ιδρώνει» με λεκτικές αντιπαραθέσεις και ο Τούρκος υπουργός, με θράσος κατηγορώντας την ΕΕ είπε ότι υποσχέθηκε 3 δισ. στην Τουρκία και έδωσε ψίχουλα. 
 
Ας μην κοροιδευόμαστε. Η «λύση» που προωθείται είναι καλή μόνο για την Άγκυρα. Οι Κύπριοι απλώς θα χάσουν την ανεξαρτησία τους. Έχει δίκιο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου που είπε ότι «συρθήκαμε στις διαπραγματεύσεις»