13.1.17

N. Kοτζιάς: «Oι Τούρκοι το έβαλαν στα πόδια στην Γενεύη - Λύση μόνο με απόσυρση κατοχικού στρατού και κατάργηση των εγγυήσεων»


«ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ» ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Δεν άφησε αναπάντητες τις προκλητικές δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν ο Ν.Κοτζιάς περί του ποιος το έβαλε στα πόδια στην Γενεύη και δήλωσε ότι «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ»

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδος για μια πραγματική βιώσιμη λύση. Απόσυρση του τουρκικού Στρατού από την βόρεια Κύπρο και κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων αυτά δηλαδή που δεν αποδέχεται η Τουρκία διότι με αυτά ακριβώς θα μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.
«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», είχε πει πιο πριν χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
«Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», απάντησε από τη Γενεύη ο Νίκος Κοτζιάς.
Όπως είπε: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.
Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.
Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.
Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».
Προς γνώση και συμμόρφωση όλων των Ελλήνων ας είναι σαφές τι ζητάει η «λύση» που προωθείται από το Σύστημα Ομπάμα και την Β.Νούλαντ.
Την δημιουργία ενός κρατικού μορφώματος με εκ περιτροπής προεδρία. Δηλαδή παραβίαση της αρχής της πλειοψηφίας.
Ένα υπουργικό συμβούλιο με αναλογία 8:5 μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ούτε εδώ ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας εκτός αν θεωρηθούν οι έποικοι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού, που αυτό ακριβώς ζητείται.
Καμία απόφαση να μην ισχύει αν δεν την έχει υπογράψει έστω ένας Τουρκοκύπριος υπουργός!
Οι Τούρκοι απαιτούν να «νομιμοποιηθούν» τα κατοχικά στρατεύματα και να παραμείνουν στην Μεγαλοννησο. Δηλαδή υπό καθεστώ ομηρίας επ'αόριστον
Και θέλουν φυσικά να παραμείνουν εγγυήτρια δύναμη όπως προέβλεπε η Συνθήκη της Ζυρίχης με βάση την οποία ιδρύθηκε το κυπραικό κράτος το 1960
Το ερώτημα είναι: Θα είναι κράτος ελεύθερο αυτό την επόμενη ημέρα; Και τι στην τελική κερδίζουν οι Ελληνοκύπριοι από μια τέτοια «λύση»;
Γιατί πολλλά εγχώρια ΜΜΕ το αντιμετωπίζουν πολύ «ελαφρά» το ζήτημα. Για να προχωρήσεις σε μια κάποια λύση πρέπει να κερδίζεις κάτι περισσότερο από την πρότερη κατάσταση, εδώ ποιο θα είναι το κέρδος;