23.1.17

Ξεκινούν τα πρώτα μπλόκα αγροτών στις εθνικές οδούς - Η Ελλάδα «κόβεται» στα δύο

ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ


Της Χριστίνας Φλάσκου
Και πάλι στους δρόμους κατεβαίνουν οι αγρότες, αρχής γενομένης από σήμερα, όπου αναμένεται να στηθούν τα πρώτα μπλόκα στις εθνικές οδούς παρά το τσουχτερό κρύο. Βασική διεκδίκησή τους είναι η μείωση του κόστους παραγωγής ενώ, παράλληλα, διαμαρτύρονται για το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς.
Την αρχή την κάνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας καθώς από το μεσημέρι θα στηθεί το πρώτο μπλόκο  στις στροφές της Μελούνας, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου.

Από την Πέμπτη θα ακολουθήσει η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, με την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων "η Άνοιξη" και Λάρισας. Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών στο πλαίσιο της καταμέτρησης των δυνάμεων.
Οι αγρότες της Λάρισας, που πέρυσι συμμετείχαν στο μπλόκο των Τεμπών, επέλεξαν ως τόπο συγκέντρωσης τη Γαλήνη και όπως όλα δείχνουν έστω και με διαφωνίες, θα επιχειρήσουν να στήσουν μπλόκο είτε στον Πλατύκαμπο, είτε -αν η συγκέντρωση των δυνάμεων τρακτέρ είναι μεγάλη- στα Τέμπη. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζουν συνάντηση την Τρίτη στη Φαλάνη.

Από την πλευρά τους κάποιοι αγρότες των Φαρσάλων θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλέισουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας.

Αναμένεται, μάλιστα, ότι σε αυτές τις κινητοποιήσεις θα υπάρχει μαζική συμμετοχή αγροτών από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα και αγρότες του Ηρακλείου Κρήτης. Όπως, μάλιστα αναφέρουν οι αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών, καθώς και η επιτροπή αγώνα αγροτών του Αρκαλοχωρίου «ως Αγροτικοί Σύλλογοι που συντασσόμαστε με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με παγκρήτιο και πανελλαδικό συντονισμό στην παγκρήτια σύσκεψη στις Αρχάνες, στις 12 Δεκέμβρη και την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, στις 17 Δεκέμβρη, ξεκινάμε τη Δευτέρα 23 Γενάρη με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, στις 10:30 πμ».

Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να βγουν με τα τρακτέρ σε μπλόκο, στον κόμβο των Πραιτωρίων.

Σε κατάσταση προετοιμασίας και λήψης οριστικών αποφάσεων για να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ρήγα Φεραίου στην Μαγνησία.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόθεσή τους είναι να «βγάλουν» τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού προς το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που ετοιμάζει ο αγροτικός κόσμος και μέχρι τότε θα είναι παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών, ως προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση.

Από την άλλη, οι αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού, που παραδοσιακά δημιουργούν το μεγάλο και ισχυρό μπλόκο των Μικροθηβών, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και προβληματισμού, ενώ δεν υπάρχει έντονη διάθεση για κινητοποίηση και δημιουργία μπλόκου στον κόμβο των Μικροθηβών. «Η κινητοποίηση της περασμένης χρονιάς ήταν μεγάλη σε διάρκεια και υπάρχει η επιφύλαξη μήπως δεν επαναληφθεί το περυσινό εξαιρετικό αποτέλεσμα, αφού πριν ένα χρόνο αγωνιζόμασταν για να μη περάσουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ενώ φέτος όλα έχουν νομοθετηθεί και βρισκόμαστε μπροστά σε διαφορετική κατάσταση» είπε και πρόσθεσε πως «πάντως θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα πράξουμε αναλόγως στο πλευρό των συναδέλφων μας».

Ανάλογη στάση και διάθεση εκφράζουν και οι αγρότες από τις περιοχές του Πηλίου, καθώς  δεν διαφαίνεται κάποια διάθεση για κινητοποίηση και ότι θα εκτιμηθεί η κατάσταση στο επόμενο διάστημα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας και η Επιτροπή του μπλόκου Λούρου, καλεί στις 11 το πρωί, σε προσυγκέντρωση τους αγρότες στον κόμβο Καναλακίου, επίσης στις 11:30 το πρωί, οι αγρότες καλούνται σε συγκέντρωση στο Λούρο, ενώ θα υπάρξει συντονισμός με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Στην 'Αρτα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο ιστορικό γεφύρι και στη συνέχεια πορεία μέσα στην πόλη. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται πως, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα αποφασιστεί σε ποια σημεία θα στηθούν τα μπλόκα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Στάση αναμονής αποφάσισαν να τηρήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και χωρίς ακόμη να προγραμματίζουν κάποιου είδους κινητοποίηση, ζητούν να «καθαρίσει ο κλάδος από αυτούς που υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν και βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τις επιδιώξεις τους, είτε προσωπικές, είτε κομματικές».
Παράλληλα, δηλώνουν ότι αρνούνται να «παίξουν» το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού και καλούν όλους τους Έλληνες να δώσουν από κοινού τη «μάχη για μια ζωή με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια που αρμόζουν σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο». Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα των περσινών κινητοποιήσεων, οι αγρότες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρουν ότι «έγινε ξεκάθαρο πως μετά από έναν τιτάνιο αγώνα επί σαράντα και πλέον μέρες γυρίσαμε σπίτι με το κεφάλι κατεβασμένο και για μια ακόμη φορά ο αγώνας πουλήθηκε».

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις και μπλόκα βρίσκονται αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.