25.1.17

Στήνουν νέα μπλόκα οι αγρότες σε κάθε σημείο της χώρας

Που είσασταν όταν ο λαός αγωνιζόταν ενάντια στα μνημόνια, στο Σύνταγμα και αλλού; Τώρα ...ζοριστήκατε; Juan

H EΛΛΑΔΑ «ΚΟΒΕΤΑΙ» ΠΑΝΤΟΥ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες δυναμικά σε όλη την Ελλάδα και στήνουν με τα τρακτέρ τους νέα μπλόκα, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στην φορολόγηση τους.


Πιο δραστική είναι η κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Άρτας που έχουν «κόψει» ουσιαστικά την δυτική Ελλάδα στα δύο, παραταγμένοι με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ιονίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην θέση Άγιος Δημήτριος. Στο μπλόκο έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και αγρότες από το Κομπότι, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.

Στο μπλόκο του Λούρου στην Πρέβεζα, ενισχύθηκαν τα τρακτέρ από γύρω αγροτικές περιοχές, ενώ αύριο αναμένεται το συντονιστικό να καθορίσει την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, σε αποκλεισμό της νέας εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, στο ύψος του μπλόκου στο Αργυροπούλι, προχώρησαν την Τρίτη αγρότες από τον Τύρναβο της Λάρισας, βγάζοντας τα τρακτέρ στον δρόμο, λίγο μετά τις 18:00 και για δύο ώρες μέχρι της 20:00, κάτι που θα επαναληφθεί και σήμερα, όπως ανακοίνωσαν. Η κινητοποίηση τους υλοποιήθηκε με βάση την σχετική απόφαση που είχαν πάρει, ενώ σήμερα οι αγρότες από το Δαμάσι θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης.

Στην Πελοπόννησο, έκλεισε λίγο μετά τις 17:45 της Τρίτης η νέα εθνική οδός Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, εξ αιτίας αγροτικής κινητοποίησης. Οι αγρότες, μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου, παρέμειναν στο μπλόκο για περίπου δύο ώρες. 
Η κίνηση των οχημάτων γινόταν από την παλαιά εθνική οδό, ενώ σύμφωνα με τον αγροτικό σύλλογο, οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν σήμερα και την Πέμπτη όταν και θα ληφθούν νέες αποφάσεις.

Αύριο Πέμπτη βάζουν μπροστά τα τρακτέρ και οι αγρότες στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Φάρσαλα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα στηθεί και πάλι το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας.
 
Ξεκινούν κινητοποιήσεις και στην Μακεδονία
Έτοιμοι να στήσουν το μπλόκο τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, εκεί όπου πέρυσι υπήρξε το «προπύργιο» του αγώνα τους, προκαλώντας και διαμάχη με τους αγρότες και τους οδηγούς φορτηγών από την Βουλγαρία, δηλώνουν οι αγρότες των Σερρών. Η σημερινή προγραμματισμένη τους συνάντηση δεν είναι παρά μια καταμέτρηση δυνάμεων και πολύ σύντομα οι ίδιοι δηλώνουν πως θα παραταχθούν στον Προμαχώνα.

Σε γραμμή εκκίνησης έθεσαν τις κινητοποιήσεις τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Κεντρική Μακεδονία, όπως επισήμαναν τα μέλη της, ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Παπαδάκης και ο αγρότης, Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στη χθεσινή της συνεδρίαση η αρμόδια 18μελής συντονιστική επιτροπή αποφάσισε από σήμερα κιόλας να ξεκινήσει την παράταξη των τρακτέρ σε κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε τις αμέσως επόμενες ημέρες να κινηθούν στα μπλόκα που θα στηθούν και η ακριβής τοποθεσία τους κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Πληροφορίες αναφέρουν ενδεχόμενο κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων και ένα ισχυρό μπλόκο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Πάντως, την τελική απόφαση, που θα σηματοδοτήσει επίσημα πια και την έναρξη των κινητοποιήσεών τους, θα τη λάβουν την προσεχή Παρασκευή στις 17.00 στο Πολύκαστρο του Νομού Κιλκίς, όπου ήδη άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν βγάλει τα τρακτέρ και αγροτικά τους μηχανήματα στις κεντρικές πλατείες.

Σε ετοιμότητα και πιο άρτια συντονισμένοι φαίνεται ότι είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε περιοχές των Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκηδόνας ενώ ακολουθούν Μάλγαρα, Χαλάστρα, Κιλκίς και Δερβένι.
 
Ολιγόλεπτο μπλόκο στη εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου 
Στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια», την οποία και απέκλεισαν συμβολικά για περίπου δέκα λεπτά, παρέμειναν και την Τρίτη αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθείται στον αγροτικό τομέα. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στον αγώνα τους και σε άλλους αγρότες για σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα προχωρήσουν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού.

Σε μπλόκα προχώρησαν οι αγρότες και στη Ζάκυνθο. Oι αγρότες του νησιού άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους από την περιοχή της Λούμπας.