9.1.17

Ολική ρήξη στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας; - «Εκπαιδεύετε το ΡΚΚ και του στέλνετε οπλισμό από το Ιντσιρλίκ»


ΤΟ FOREIGN POLICY «ΒΛΕΠΕΙ» ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Στα «άκρα» οδεύει πλέον η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία καθώς η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι έχει δημιουργήσει δύο κέντρα εκπαίδευσης στην Βόρεια Συρία για τις δυνάμεις του YPG (που αποτελούν παρακλάδι του ΡΚΚ) και λαμβάνουν οπλισμό από τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλικ ενώ την ίδια στιγμή το πασίγνωστο Foreign Policy αναφέρει ότι μέσα στους πολέμους του 2017 ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει εκείνος της Τουρκίας!
 
Όπως προβλέπει το αμερικανικό περιοδικό η πρωτοχρονιάτικη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είναι μόνο η αρχή της βίας που έρχεται. Όπως αναφέρει εκτός του ISIS o πόλεμος με το ΡΚΚ έχει πλέον μετατραπεί σε ένα ατελείωτο «σπιράλ». Πολιτικά η χώρα είναι πολωμένη, οικονομικά καταρρέει και οι συμμαχίες της είναι αδύναμες και ευάλωτες.
 
Ο πόλεμος με το ΡΚΚ χειροτερεύει με 2,500 στρατιώτες, πολίτες και Κούρδους μαχητές να έχουν βρει το θάνατο από την επανέναρξη των εχθροπραξιών τον Ιούλιο του 2015.
 
Οι σγκρούσεις έχουν μετακινήσει πάνω από 350.000 άτομα και έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις στην ΝΑ Τουρκία.
 
Τον Δεκέμβριο μια διπλή βομβιστική επίθεση σκότωσε 45 άτομα στο στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη. Σε απάντηση από τότε η τουρκική κυβέρνηση έχει φυλακίσει τους βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος εμποδίζοντας έτσι την όποια πολιτική λύση στη σύγκρουση αυτή.
 
Βέβαια η κλιμάκωση έχει γίνει και λόγω των κουρδικών νικών σε Συρία και Ιράκ κάτι που ανάγκασε την Άγκυρα να αποστείλει στρατεύματα και στις δύο χώρες εμπλεκόμενη έτσι ακόμα περισσότερο στην κρίση της Μέσης Ανατολής.
 
Εσωτερικά η κυβέρνηση Γιλντιρίμ συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις που έχουν φτάσει τους 100.000 αξιωματούχους υποτίθεται προσκείμενους στο τάγμα Γκιουλέν το οποίο βρσίκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
 
Οι άλλοτε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ των ΗΠΑ και της ΕΕ ασκούν δριμεία κριτική στην τουρκική κυβέρνηση και την κατηγορούν ως «απολυταρχική»
 
Οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον όμως θα γίνουν ακόμα χειρότερες μετά την αποκάλυψη ότι μεγάλο μέρος των μαχητών που πολεμάνε τα τουρκικά στρατεύματα έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς.
 
Οι Αμερικανοί έχουν ιδρύσει επίσημα δυο κέντρα εκπαίδευσης Κούρδων μαχητών του YPG στο έδαφος της Συρίας στην περιοχή Rumeylan, κοντά στο αεροδρόμιο του Haseke και νότια του Kobani, στην περιοχή Ayn El Arap.
 
Η Άγκυρα θεωρεί ότι  οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει τους Κούρδους ως μελλοντικούς συμμάχους στην περιοχή ενώ οι αποστολές οπλισμού και πυρομαχικών από δυτικές χώρες εξοργίζουν ακόμα περισσότερο την Άγκυρα.
 
Αυτό όμως που τους έκανε κυριολεκτικά να «αφρίζουν» είναι η αποκάλυψη ότι μεγάλο μέρος της διακίνησης του οπλισμού γίνεται από την ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντζιρλίκ που βρίσκεται ανατολικά των Αδάνων.
 
Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που πρόσφατα ο Μ.Τσαβούσογλου απείλησε με κλείσιμο της βάσης.
 
Είναι σαφές ότι όσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία οι Αμερικανοί δεν θα έχουν τις άλλοτε στενές φιλικές σχέσεις με την Τουρκία εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.