22.1.17

Ν.Κοτζιάς: «Σκέφτομαι μόνο τον Ελληνισμό γι' αυτό με κτυπάνε»


«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ»

Της Χριστίνας Φλάσκου
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα δήλωσε «σκέφτομαι μόνο την Ελλάδα. Όποιος δεν κάνει το ίδιο δεν με θεωρεί υπουργό της καρδιάς του». Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ελέγχει κράτος - μέλος της ΕΕ
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «συμβιβασμούς για να υπάρξει λύση κάνουμε και θα κάνουμε, και έτσι οφείλουμε να κάνουμε. Αλλά ως προς τη λύση του πυρήνα του προβλήματος δεν θα κάνουμε». «Ουδείς μπορεί να έχει παρεμβατικά δικαιώματα ως προς την Κύπρο».

Ο υπουργός Εξωτειρκών αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει μεταξύ άλλων «Σύμφωνο Προσωρινής Στάθμευσης» ξένων στρατευμάτων επί κυπριακού εδάφους. Ενώ τόνισε ότι «η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί παρά να είναι ένας κοινός παρονομαστής που θα συνδυάζει τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους, και, την ίδια στιγμή, τη μέγιστη ασφάλεια για τους Ελληνοκύπριους».
Ο κ.Κοτζιάς σε ερώτηση για το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας- Κύπρου, παρουσίασε την ελληνική πρόταση για κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων με ταυτόχρονη συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών απέναντι σε κοινούς κινδύνους, διευκρινίζοντας δε ότι θα πρέπει να αποκλειστεί το δικαίωμα παρέμβασης μιας χώρας σε βάρος ή στο εσωτερικό άλλης.
Όταν ρωτήθηκε για το ποιοι δεν τον θέλουν στο υπουργειο, απάντησε: «Στα δύο χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, ακολουθούμε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Χτίσαμε συμμαχίες και βοηθήσαμε η χώρα να βγάλει το κεφάλι από το βυθό της θάλασσας, πάνω από την επιφάνεια. Μερικοί είχαν μάθει αλλιώς και δεν τους αρέσει. Θα συνηθίσουν».
«Όποιος δεν σκέφτεται το πώς θα κερδίσει η Ελλάδα μια διαπραγμάτευση, αλλά έμαθε να αναζητά το δρόμο της παράδοσης σε διάφορες πιέσεις, ασφαλώς δεν με θεωρεί υπουργό της καρδιάς του».
Επιπρόσθετα χαρακτήρισε συντροφικές τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη