26.1.17

Ανακαλεί ο Α.Ταγιάνι τις ανιστόρητες δηλώσεις του περί «Σκοπιανών Μ.Αλέξανδρου και Φίλιππου Β'»


ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ 

Aνακαλεί ο Αντόνιο Ταγιάν τις δηλώσεις του περί «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και το ακόμα πιο απίστευτο ότι Μ.Αλέξνδρος και Φίλιππις ο 'Β ήταν πρόγονοι των Σκοπιανών  μετά από το σάλο που προκλήθηκε στην Ελλάδα.
 
Ο Αντόνιο Ταγιάνι είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια επίσκεψη του στα Σκόπια τα εξής:
 
«Η «Μακεδονία» είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα».
 
Σήμερα, από το Γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:  
 
Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Ταγιάνι στα Σκόπια, ο νεο-εκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ-FYROM).
 
Ελληνικές αντιδράσεις
 
Στην κατηγορία… σοβαρότητας που χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα κατέταξε τις πρόσφατες αναφορές του νέου προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι για τα Σκόπια, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ιταλού θεσμικού παράγοντα κατά την συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής είπε: «Είμαστε σε μια εποχή που διάφοροι άνθρωποι γράφουν την ιστορία με τον δικό τους τρόπο – δεν εννοώ την προσωπική τους ιστορία. Από τον Ράμα που ανακαλύπτει ότι ο Αλή Πασάς ενέπνευσε τον ελληνική επανάσταση μέχρι  τον πρόεδρο ευρωκοινοβουλίου. Η ιστορία είναι πεδίο μάχης όμως πρέπει να διδάσκεται ως σχολείο και όχι ως φυλακή που περιορίζει το πνεύμα».
 
Επίσης, και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ) σημείωσε ότι «ο κ. Ταγιάνι κατάγεται από φίλη χώρα με μεγάλη ιστορία και γνωρίζει ότι η ιστορία των λαών δεν ξαναγράφεται και δεν υφαρπάζεται. Από την νέα θεσμική θέση πρέπει να σεβαστεί την απόφαση όλων των θεσμικών οργανισμών που αναγνωρίζουν την χώρα ως ΠΓΔΜ». Νωρίτερα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος  επισήμανε ότι «οι δηλώσεις Ταγιάνι προκαλούν αλγεινή εντύπωση στον ελληνικό λαό, καθώς η ιστορία πρέπει να αξιοποιείται και όχι να παραχαράσσεται» ενώ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε την δήλωση του Ταγιάνι ως «ιστορικό και θεσμικό ατόπημα» λέγοντας πως θα πρέπει «αυτές οι ιστορικές αναλήθειες να παρθούν πίσω».