24.1.17

Δεν θέλουν οι ξενοδόχοι στη Θεσσλονίκη να μισθώσουν δωμάτια σε πρόσφυγες - Φοβούνται τουριστική υποβάθμιση


Χωρίς τουριστική συνείδηση, είναι όσοι μετατρέπουν τα ξενοδοχεία τους σε...hot-spot!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή, αποτελεί "ξενοδοχείο" στη Β. Εύβοια που το γέμισε με λαθρομετανάστες, καταστρέφοντας τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής! Και μάλιστα οι ιδιοκτήτες βγήκαν και στηνTV καμαρώνοντας για το "κατόρθωμά τους"!!!
Juan

Εξαιρετικά διστακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι ξενοδόχοι στη βόρεια Ελλάδα να μισθώσουν τα δωμάτιά τους σε πρόσφυγες.
 
Κυρίως φοβούνται την τουριστική υποβάθμιση, σε αντίθεση με ελάχιστους ξενοδόχους, σε ορεινές κυρίως περιοχές, που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα φιλοξενίας μια κάποια λύση για τα οικονομικά τους
 
Μόνο η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει μισθώσει σε Γρεβενά, Γιάννενα, Καστοριά, Πέλλα και Θεσσαλονίκη, συνολικά 19 ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνται κατά μέσο για 50 μέρες, περίπου 2.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και υποψήφιοι για μετεγκατάσταση που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. 
 
Αναλυτικότερα, στα Γιάννενα έχει μισθώσει 5 ξενοδοχεία, στα Γρεβενά 8, στην Καστοριά και την Πέλλα από ένα και στη Θεσσαλονίκη 4 ξενοδοχεία.
 
«Τα κριτήρια για την επιλογή των ξενοδοχείων είναι συγκεκριμένα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ελάχιστη χωρητικότητα των 50 κρεβατιών, να υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα με αρχικό συμβόλαιο τριών μηνών, να βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 10 χιλιομέτρων από νοσοκομείο και ενός χιλιομέτρου από σχολείο, σούπερ μάρκετ και μηχανήματος ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ)", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Ύπατη Αρμοστεία.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλη Θωμόπουλο, οι ξενοδόχοι της πόλης δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα αιτήματα οργανώσεων για φιλοξενία προσφύγων.
 
«Προωθήσαμε στα μέλη μας, από τις αρχές του φθινοπώρου, τα σχετικά αιτήματα αλλά δεν υπήρξε σημαντική ανταπόκριση. Προφανέστατα, δεν υπάρχει τόση μεγάλη εξαθλίωση σε πολλά ξενοδοχεία που βλέπουν από τις αρχές του περασμένου χρόνου, οικονομική ανάκαμψη με πρωτοφανή άνοδο των Ελλήνων επισκεπτών και μηδενική μεταβολή των αλλοδαπών», διευκρινίζει ο κ.Θωμόπουλος.
 
«Στοπ» από τους ξενοδόχους στη Χαλκιδική
«Πρέπει να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν», είναι η άποψη του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιου, ο οποίος αντέδρασε στην έλευση προσφύγων στην περιοχή, στο πλαίσιο προγράμματος φιλοξενίας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC).
 
«Δεν λέμε να μη φιλοξενηθούν αλλά πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι ότι πρόκειται για 'ασυμβίβαστο' σε μια περιοχή όπου έχει απολέσει μεγάλο κομμάτι του τουρισμού της», αναφέρει ο κ. Τάσιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να δημιουργηθούν στην ενδοχώρα, υποδομές για τους πρόσφυγες.
 
«Διαφωνούμε να φιλοξενούνται σε υποδομές που είναι σε τουριστικές περιοχές και να 'πετάμε' το γενικότερο οικονομικό όφελος για ένα πρόσκαιρο 2-3 μηνών που αποφέρουν οι μισθώσεις από Μη Κυβερνητικές οργανώσεις», τονίζει ο κ. Τάσιος.
 
Πάντως, παρά τις αντιδράσεις, από τις αρχές Δεκεμβρίου, 3 τουριστικές δομές στη Χαλκιδική έχουν υπογράψει συμφωνία με την NRC και οι πρώτοι πρόσφυγες έχουν ήδη εγκατασταθεί.
 
Ενδεικτικό όμως του κλίματος που επικρατεί είναι ότι, παρά τις πολυάριθμες προσκλήσεις της οργάνωσης για την εύρεση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων για τους πρόσφυγες, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος της NRC στην Ελλάδα, Gianmaria Pinto, "μόνο περίπου το 2,4% των ξενοδοχείων που έχουμε επικοινωνήσει έχει συμφωνήσει να υποδεχθεί πρόσφυγες".
 
«Μερικοί ιδιοκτήτες ήταν απρόθυμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες για να μείνουν, νομίζοντας ότι θα προκαλέσουν ζημιά στο όνομα του ξενοδοχείου και ότι δε θα έρθουν τουρίστες το καλοκαίρι. 
Έχουμε καταλάβει ότι μερικοί δήμοι έχουν αποθαρρύνει άλλα ξενοδοχεία. 
 
Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πώς μία περίοδος ενοικίασης αυτών των δύο μηνών είναι εκτός της τουριστικής σεζόν και θα μας δώσει περισσότερο χρόνο για να βρούμε διαμερίσματα. Παρέχουμε πληρωμή για τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα για μία περίοδο, η οποία αλλιώτικα μπορεί να ήταν ήσυχη. 
 
Ελπίζουμε πως ο ελληνικός λαός μπορεί να το δεχτεί αυτό ως μία ευκαιρία και πάντα προσπαθούμε να μιλήσουμε με τους ιδιοκτήτες και τους γείτονες, να εξηγήσουμε και να απαντήσουμε τις ερωτήσεις τους».
 
Οι πρώτοι πρόσφυγες στη Χαλκιδική
Σύμφωνα με τον κ.Pinto, το πρόγραμμα Urban Housing and Response του NRC καλύπτει ξενοδοχεία και διαμερίσματα. 
 
Πρόθεση ήταν η μεταφορά των πιο ευάλωτων ατόμων μεταξύ των προσφύγων σταδιακά σε διαμερίσματα. "Εν τούτοις", προσθέτει, "λόγω της κρίσιμης χειμερινής περίπτωσης και την έλλειψη βελτιώσεων στη κατάσταση των εγκαταστάσεων και αποθηκών, το NRC αναγκάστηκε να αλλάξει τις προϋποθέσεις του προγράμματος και ξεκίνησε πρώιμα- στις 1η Δεκεμβρίου του 2016- να μετακομίζει σε ξενοδοχεία τον κόσμο ως μέτρο έκτακτης ανάγκης".
 
Το ολικό πρόγραμμα, των διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, με προϋπολογισμό στα 1.8 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν μετακομίσει πάνω από 400 άτομα.
 
«Επιτρέποντας σε πρόσφυγες και μετανάστες να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας. Αυτό δεν είναι εφικτό με τη χρήση αποθηκών και εγκαταστάσεων με σκηνές με αποτέλεσμα το NRC να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές και ΜΚΟ, μαζί με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., για να επιτρέψει σε παιδιά, γυναίκες και άντρες να μετακομίσουν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία», δηλώνει ο κ.Pinto.
 
Κατά τη διάρκεια δε της φιλοξενίας, το NRC παρέχει ανεπίσημα προγράμματα εκμάθησης, με καθηγητές που επιλέγονται από τους πρόσφυγες και ζούνε στα ξενοδοχεία.
 
«Επιτέλους, ένας τοίχος να ακουμπάμε...»
Δέκα μήνες παράδερναν στην Ελλάδα ο Μπάσερ και η Σαμάρ, ένα νιόπαντρο ζευγάρι από τη Συρία που περιμένει το πρώτο του παιδί. Έζησαν στα νησιά και μετά σε camp στην ενδοχώρα, χωρίς να έχουν "ούτε μια όμορφη μέρα ως νιόπαντροι", όπως λένε χαρακτηριστικά.
 
«Στις σκηνές καθόμασταν στο πάτωμα και δεν είχαμε έναν τοίχο να ακουμπάμε. Τώρα που μένουμε στο ξενοδοχείο είναι καλύτερα και ανυπομονούμε να πάμε σε μία ασφαλή χώρα. Προς το παρόν, ζούμε μέρα με τη μέρα σε ένα περιβάλλον χιλιάδες φορές καλύτερο από τα camps», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 24χρονος Μπάσερ, ο οποίος φιλοξενείται σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Χαλκιδική από την NRC.
 
Τις περιπέτειές του με λαθροδιακινητές στην Τουρκία εξιστορεί, από την πλευρά του, ο 34χρονος Ιμπραχίμ, με τα τρία παιδιά του να χοροπηδούν χαρούμενα στο κρεβάτι του δωματίου τους, στο ζεστό περιβάλλον του ξενοδοχείου.
 
«Πλήρωσα 1300 δολάρια στον λαθροδιακινητή για να μας μεταφέρει στην Ελλάδα αλλά αυτός ζητούσε ακόμα περισσότερα. Λεφτά μου ζητούσε και ένας άλλος στην Ειδομένη για να πάρω σειρά προτεραιότητας και να περάσω τα σύνορα τα οποία ήταν ακόμα ανοιχτά όταν έφτασα εκεί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
Έχοντας σχεδόν έναν χρόνο στην Ελλάδα και μένοντας σε διάφορες δομές, το πρώτο που έκανε φτάνοντας στο ξενοδοχείο, ήταν "να καθαρίσει τα παιδιά του και να πετάξει τα βρώμικα ρούχα τους". Όσο γι' αυτόν, το μόνο πράγμα που κουβάλησε μαζί του από την Συρία, είναι οι... αναμνήσεις του γιατί «όλα τ' άλλα μπορούν να ανακτηθούν, οι αναμνήσεις όμως όχι»...
 
Πρόσφυγες σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων στα Γρεβενά
Παράταση ζωής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού Γρεβενών έδωσαν τα προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Γιώργο Νταγκούμα.
"Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά τα προγράμματα αλλιώς θα έπρεπε να παραδώσουμε τα κλειδιά στις τράπεζες", περιγράφει την κατάσταση ο κ.Νταγκούμας, σημειώνοντας ότι η δουλειά από το 2009, έχει πέσει ως και 85%!
 
"Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στο κλείσιμο γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα από την πολιτεία για την προώθηση των ορεινών προορισμών. Τα ξενοδοχεία, λοιπόν, 3 και 4 αστέρων, νοικιάστηκαν σε πρόσφυγες γιατί πολλές φορές δεν είχαν ούτε έναν πελάτη και ακόμη και τα 5 ευρώ κέρδος, είναι σημαντικά", λέει ο κ. Νταγκούμας, ευχόμενος να συνεχισθούν τα προγράμματα που δίνουν "οικονομική ανάσα" στις επιχειρήσεις του νομού.