25.1.17

«Δεν παίρνουμε άλλα μέτρα - Δεν θα γίνουν εκλογές» λέει ο πρωθυπουργός αλλά ο «κόφτης» μεγαλώνει συνεχώς

(Γιατί δεν τον πιστεύουμε; Juan)

Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός λέει ακόμα ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν τον φοβίζουν, αναρωτιέται ωστόσο «τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές;» και επιμένει πως «δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση».


Ό,τι καταφέραμε είναι άθλος, δηλώνει ακόμη ο πρωθυπουργός και καλεί το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα: «Το ΔΝΤ οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και η Ευρώπη όμως οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά». Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει πως αποτελεί το καλύτερο πεδίο κοινωνικής και πολιτικής πάλης για τους λαούς της.

Ο κύριος Τσίπρας επιτίθεται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. «Προτιμά την αντιπολίτευση μέσω Instagram», είναι μια χαρακτηριστική φράση από την απάντηση του πρωθυπουργού. «Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή "σοκ και δέος" για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη», είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, διαχωρίζει την ελευθερία του Τύπου και την ασυδοσία της διαπλοκής, όπως αναφέρει και τονίζει: «Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στο λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».
Μέχρι εδώ όλα καλά, όμως οι δανειστές ζητούν επίμμονα νέα μέτρα.
Ζητούν από την κυβέρνηση να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα ύψους περίπου 4,2 δισ ευρώ που θα ικανοποιούνται από το αφορολόγητο κι από τις συντάξεις, που ως γνωστόν έχουν στοχοποιηθεί από το ΔΝΤ από την αρχή της διαπραγμάτευσης.
 
Αν το αφορολόγητο μειωθεί από τα 8.636 ευρώ στις 4.545 ευρώ, τότε θα φορολογηθούν ακόμα και οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ και θα αποδοθούν έσοδα 3,2 δισ.ευρώ.Με μια όμως διαφορά: Αυτοί των 400,500 και 600 ευρώ δεν θα δώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο διότι απλούστατα με το πενιχρό τους εισόδημα θα πρέπει να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, έστω να φάνε μακαρόνια, τόσο απλά.
 
Όσον αφορά στο υπόλοιπο “κενό”, οι τεχνοκράτες ζητάνε να καλυφθεί από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, με “ψαλίδισμα” ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. 
 
Σαν «τυρί» που όμως δεν θα έχει καμία σημασία για τους μη επιώσαντες των 400 ευρώ θα δοθεί μια μεγαλύτερη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Χρέος, που θα επιτρέψει μια θετική Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, θα ανοίξει την πόρτα για το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και θεωρητικά θα επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές.
 
Αυτό που θα γίνει τελικά θα είναι η προκαταβολική ψήφιση μέτρων. Όσον αφορά,στα μέτρα που θα ψηφιστούν αλλά δεν θα ισχύσουν εφόσον οι στόχοι επιτευχθούν, δεν είναι δυνατή συνταγματικά η νομοθέτηση τους και γι’ αυτόνομοθετήθηκε ο “κόφτης”.
 
Εν ολίγοις, ναι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει νέα μέτρα αλλά έχει δημιουργηθεί ένας «κόφτης» τεραστίων διαστάσεων που αν ενεργοποιηθεί θα μας πάρει όλους ο... διάολος.