16.1.17

“Αποστολή” Καμμένου στις ΗΠΑ! Ποιους θα δει και τι θα επιδιώξει


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το ταξίδι του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ λίγες ημέρες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, έχει στόχους πολλαπλούς.Ανάμεσα στους πρώτους είναι η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία που ο Καμμένος τη θέλει πολύχρονη και “πλουσιοπάροχη” και η αμερικανική παρέμβαση για το θέμα του ΔΝΤ.

Η υπόθεση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική και θα κρίνει πολλά. Η Ελλάδα θέλει γρήγορα να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων. Αυτό απαιτεί χρήμα που δεν υπάρχει . Όπως δεν υπάρχει και χρόνος.
Αυτή τη στιγμή στη κορυφή της λίστας είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16. Ο Καμμένος έχει ανεβάσει τον πήχυ θέτοντας ανοιχτά θέμα προμήθειας μαχητικών F-35.
Για το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού μπορούμε να δεχτούμε ότι τα χρήματα ίσως και να βρεθούν. Υπάρχει μια πρόταση που προβλέπει πληρωμές σε βάθος οκτώ ετών,κάτι που σημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να πληρώνουμε 200 εκατομμύρια το χρόνο.
Για το F-35 όμως ο μοναδικός τρόπος να πάρει σάρκα και οστά η πρόταση Καμμένου είναι η μέθοδος της αμερικανικής βοήθειας. Το κόστος είναι μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί διαφορετικά. Πόσο μεγάλο ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί βεβαίως ,αφού οι δηλώσεις Τραμπ για το κόστος του προγράμματος F-35,οδηγούν απ΄ ότι φαίνεται σε “εκπτώσεις τιμών”.
Ο ΥΕΘΑ στις επαφές που θα ΄χει με το επιτελείο Τραμπ,θα προσπαθήσει να αναδείξει τον κομβικό ρόλο που εκ των πραγμάτων καλείται να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή. Μπορεί άπαντες να αναμένουν ή να φοβούνται αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή. Οι ΗΠΑ αποκλείεται να εγκαταλείψουν τη “γειτονιά” μας ολοκληρωτικά. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο…Συνεπώς το επιχείρημα της χρησιμότητάς μας είναι πάντα δυνατό,αρκεί να ξέρουμε να το πουλάμε.
Η επιλογή να κάνει το ταξίδι στις ΗΠΑ ο Καμμένος δεν είναι τυχαία. Ήταν ο μοναδικός από την κυβέρνηση που είχε πιστέψει ότι ο Τραμπ θα εκλεγεί και είχε φροντίσει να “χτίσει” γέφυρες με το επιτελείο του. Ειδικά με τους Έλληνες του επιτελείου Τράμπ.
•Τον Τζορτζ Παπαδόπουλο,σύμβουλο του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τη σύναψη μίας ενεργειακής συμμαχίας, ενώ στο παρελθόν πραγματοποίησε δημόσια παρέμβαση προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Κύπρο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο Παπαδόπουλος υπερθεμάτισε για τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
•Τον Τζορτζ Τζιτζίκο,που είναι στην πενταμελή ομάδα που πλαισιώνει τον Τραμπ, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του.
Η εταιρεία του Telion έχει ειδίκευση στη στρατηγική επικοινωνία, διαχείριση κρίσεων, επιχειρήσεις πολιτικής και VIP.
•Τον Ρινς Πρίμπους  πρόεδρο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής που κλήθηκε να ενώσει το κόμμα του υπό τον Τραμπ
Ο Πρίμπους έλκει την ελληνική του καταγωγή από τη μητέρα του και δηλώνει περήφανος γι” αυτήν. Εμφανίζεται τακτικά με την οικογένειά του στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον.

militaire