17.1.17

«Ρωσία και ΗΠΑ θα ανακαταλάβουν μαζί την Παλμύρα μόλις αναλάβει ο Ν.Τραμπ» λένε οι Ισραηλινοί


ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟ ΑΜΑΝ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση Αμερικανών και Ρώσων αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωση της Παλμύρας στην Συρία  «βλέπουν» οι Ισραηλινοί.
 
Έτσι μετά τις 20 Ιανουαρίου οι ισραηλινές υπηρεσίες αναφέρουν ότι μια κοινή δύναμη αποτελούμενη από Αμερικανούς, Ρώσους και Ιορδανούς ετοιμάζεται για μια μεγάλη επιχείρηση απελευθέρωσης της συριακής αρχαίας ελληνιστικής πόλης της Παλμύρας από το ISIS.
 
Η κατάληψη της πόλης από μια συμμαχική δύναμη τέτοιας σύνθεσης θα απομονώσει τις δυνάμεις τους ISIS στην βόρεια και στην κεντρική Συρία και να τους αποκόψει από τους ισλαμιστές που ελέγχουν μεγάλες περιοχές στα αντολικά και στα νότια συμπεριλαμβανομένης και της Κοιλάδας του Ευφράτη
 
Από την Παλμύρα θεωρείται ότι θα μπορεί να χτυπηθεί μετά η ίδια η Raqqa η «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
 
Το ISIS δεν θα αποτελεί απειλή και για τα ιορδανικά σύνορα.
 
Η απειλή του ISIS έγινε πολύ κοντινή την τελευταία εβδομάδα καθώς οι διοικητές του αποφάσισαν να αρπάξουν από την ανατολική Συρία την πόλη της Deir ez-Zour μόλις είδαν ότι η συριακή κυβέρνηση άφησαν όλες τις βάσεις τους στην πόλη και κατευθύνθηκαν βόρεια στην Παλμύρα.
 
Μέχρι τότε το ISIS είχε καταλάβει μέρος της στρατηγικής πόλης ενώ τελούσε υπό πολιορκία το αεροδρόμιο μαζί με τον κυβερνητικό θύλακα.
 
Η συμμαχική επιχείρηση απελευθέρωσης της Παλμύρας θα είναι η πρώτη κοινή αμερικανορωσική επιχείρηση που θα γίνει υπό την διακυβέρνηση του Ν.Τραμπ.
 
Θα είναι το πρώτο σοβαρό τεστ συνεργασίας του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του.
 
Σε αυτο αναφέρονταν ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος στις 11 Ιανουαρίου: «Η Ρωσία μπορεί να μας βοηθήσει να πολεμήσουμε το ISIS. Εάν ο Putin γουστάρει τον Donald Trump, μαντέψτε τοτε αυτό αποκαλείται πλεονέκτημα όχι μειονέκτημα»
 
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αμερικανικός και ο ρωσικός Στρατός ήδη βρίσκονται στην διαδικασία να εξερευνούν εάν υπάρχει κοινό έδαφος για την «εμπλοκή» τους που θα κατευθύνεται από «δωμάτια πολέμου» στο Αμάν
 
Σύροι αξιωματικοί έχουν φτάσει στο Αμάν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2011 και φιλοξενήθηκαν στο ρωσικό «δωμάτιο πολέμου».
 
Η επιχείρηση ανακτάληψης της Παλμύρας είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο συντονισμού.
 
Στο μεταξύ όμως μέχρι τότε θα πρέπει να διασωθεί πρώτα η Nτέιρ Εζόρ.

pronews