24.1.17

Λάδι στη φωτιά ρίχνει πάλι η Τουρκία στις σχέσεις με το Ισραήλ


Νέα σύννεφα στις «βελτιωμένες», υποτίθεται, σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας ή απλώς ανατολίτικο παζάρι; Όπως και να έχει η τουρκική καταδίκη των ισραηλινών εποικισμών στην Ιερουσαλήμ σίγουρα δεν θα χαροποιήσει το εβραϊκό κράτος. Με απόφαση του δημάρχου της Ιερουσαλήμ προωθείται η κατασκευή 560 νέων οικιστικών συγκροτημάτων στην πόλη.
Η Τουρκία, με ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών καταδικάζει «τους παράνομους εποικισμούς στις υπό κατοχή παλαιστινιακές περιοχές. Η απόφαση του Ισραήλ παραβιάζει την απόφαση της 23ης Δεκεμβρίου 2016 του ΟΗΕ που καταδικάζει τους παράνομους εποικισμούς και καταστρέφει τη λύση των δύο κρατών καταπατώντας το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Βέβαια όπως είναι παγκοίνως γνωστό, η Τουρκία σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο, δεν ασκεί πολιτική εποικισμού στην Κύπρο, δεν καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Συρίας, του Ιράκ, δεν δολοφονεί Κούρδους. Άρα δικαιούται να ομιλεί κατά των «κακών και παράνομων» Ισραηλινών.
Το Ισραήλ, εκμεταλλευόμενο την άνοδο Τραμπ στην εξουσία και ενόψει της -πιθανής- μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με ό,τι αυτό σημαίνει, ακολουθεί τη δική του πολιτική. Είναι όμως απορίας άξιον το γιατί η Τουρκία επιλέγει πάλι συγκρουσιακή τακτική με το Ισραήλ. Το κάνει για να χαϊδέψει παλαιστινιακά «αυτιά» ή έχει σχέση με τις πρόσφατες «θερμές αγάπες» της με τη Ρωσία, που όμως έχουν ημερομηνία λήξης;
defence-point