27.1.17

Ουάσιγκτον καλεί Μόσχα - Τηλεφωνική συνομιλία θα έχουν αύριο Ν. Τραμπ και Β. Πούτιν



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μιλήσουν αύριο, Σάββατο, στο τηλέφωνο και αναμένεται να επιβεβαιώσουν την «χημεία» που τους ενώνει θέτοντας τις βάσεις για την ρωσοαμερικανική προσέγγιση.

Έτσι, θα έχουν την πρώτη τους συνομιλία, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης στο CNN.

Εδώ έχουμε μια πολύ σημαντική γεωπολιτική στροφή. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακόμα δεν έχει επικοινωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ με την οποία φαίνεται πως υπάρχει αμοιβαία αντιπάθεια και επιλέγει να μιλήσει πρώτα με τον Ρώσο πρόεδρο.
Αυτό σε συνδυασμό με τις έντονες φήμες για άρση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από την διοίκηση Μπάρακ Ομπαμα, ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο σαββατοκύριακο δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος λειτουργεί με βάση την λογική.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη και η ΕΕ ένα οικονομικό γερμανικό «όχημα» το οποίο έχει εξαθλιωθεί από την λιτότητα που έχει επιβάλλει το Βερολίνο και είναι κυριολεκτικά υπό διάλυση.
Ένας νοήμων άνθρωπος ποιον θα επέλεγε για να συνάψει γεωστρατηγική συμμαχία;
Yπενθυμίζεται ότι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Β.Πούτιν συνεχάρη το Ν.Τραμπ εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δύο υπερδυνάμεις θα ήταν ικανές να δράσουν μαζί στη διεθνή αρένα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. «Μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που οι χώρες μας αντιμετώπισαν στα πρόσφατα χρόνια επιβεβαιώνουν ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να εγγυηθούν σταθερότητα και ασφάλεια στο σύγχρονο κόσμο»
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οποίες πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από επίσημη πηγή,  ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος δρα αστραπιαία και χωρίς χρονοτριβή φέρεται να έχει έτοιμο εκτελεστικό διάταγμα το οποίο θα άρει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που εχίαν επιβληθεί μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία.
 
Ίσως λοιπόν στην πρώτη τηλεφωνική επαφή ο Ν.Τραμπ να ανακοινώσει ακριβώς αυτό στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν.
 
Να σημειωθεί ότι ο Ν.Τραμπ έχει δηλώσει την άρση των κυρώσεων εάν η Ρωσία τον βοηθήσει να εξαλέιψει την παγκόσμια ισλαμική τρομοκρατία, κάτι που άλλωστε ο Ρώσος πρόεδρος θα το έκανε... for free.