22.1.17

Νέος κύκλος ερευνών της ΕΛ.ΑΣ για «υψηλές διασυνδέσεις» της μαφίας των Ρομά (φωτό)


Η ΧΛΙΔΑΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥΠΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ !

Της Χριστίνας Φλάσκου
Η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο ερευνών με στόχο την εξεύρεση τυχόν «υψηλών» διασυνδέσεων της μαφίας των Ρομά. Όπως όλα δείχνουν το κύκλωμα είχε διασυνδέσεις με πλούσιους πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας και οι οποιοί ζούν σε χλιδάτες βίλες στα νότια και βόρεια προάστια των Αθηνών.
Η συμπεριφορά, μάλιστα, των «πρωταγωνιστών» του κυκλώματος είναι σκανδαλώδης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αλέξανδρο Αγγλούπα, ο οποίοςέχει μεταφέρει τη χλιδάτη ζωή του και μέσα στις φυλακές. Ενδεικτικό είναι ότι στα εγκαίνια του Nammos στο ελβετικό Κουρσεβέλ έστειλε μαζί με τις ευχές του για καλή επιτυχία και μια πανάκριβη σαμπάνια αξίας 3.000 ευρώ.  

Παράλληλα, εισαγγελείς και αστυνομικοί δέχονται απειλές από τους τρεις αρχηγούς των Ρομά για αντίποινα, ενώ γνωστοί κοσμηματοπώλες, που εμπλέκονται στην υπόθεση, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να χρησιμοποιήσουν παραστατικά ώστε να δικαιολογήσουν την προέλευση των εμπορευμάτων τους.
 
Έως τώρα έχουν ανοιχτεί μόνο επτά θυρίδες της καλοστημένης «επιχείρησης» των δύο μεγάλων τσιγγάνικων οικογενειών, που είχαν αδειάσει περισσότερες από 2.000 βίλες και επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, και  που έκαναν εμπόριο πολύτιμων λίθων, κοσμημάτων, ρολογιών και χρυσού μέσω πέντε μεγάλων κοσμηματοπωλών με πελατολόγιο τη μισή κοσμική Αθήνα και τοκογλυφίες σε όλη τη χώρα.
Τα κοσμήματα που έχουν βρεθεί στις ανωτέρω θυρίδες ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ. Ταυτόχρονα υπάρχουν 700 χρυσές λίρες, πιστόλια, εκατοντάδες ρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας, ενώ στο κατάστημα γνωστού κοσμηματοπώλη των βορείων προαστίων βρέθηκαν ρολόγια και κοσμήματα που είχαν αρπάξει οι διαβόητοι “ροζ πάνθηρες” πριν από οκτώ χρόνια. 
Στο κύκλωμα, μάλιστα, όπως φάνηκε και από την αρχή εμπλέκονταν και αξιωματικοί της Αστυνομίας που υπηρετούσαν σε καίρια πόστα. 
Η ΕΛ.ΑΣ αφού πρώτα  κατάφερε να εξαρθρώσει τις «κεφαλές» του κυκλώματος κινεί πλέον τις έρευνες σε τρεις διαφορετικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας αναφέρεται στους αποδέκτες κλεπταποδόχους κοσμηματοπώλες. Ο ένας, μάλιστα, από αυτούς φαίνεται να είναι  ηχηρό όνομα της Αθήνας με δύο κοσμηματοπωλεία στα βόρεια προάστια.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στον εντοπισμό των διαύλων μέσω των οποίων “μαύρο” χρήμα   κατέληγε σε τοκογλυφικά κυκλώματα που λυμαίνονται τον επιχειρηματικό κόσμο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη είχαν πέσει στην αγορά πάνω από 4.000.000 μαύρα χρήματα. 
Ο τρίτος άξονας αφορά στο μέγεθος των διεφθαρμένων αστυνομικών που ήταν στο pay roll του κυκλώματος και εξαργύρωναν υπηρεσίες, πληροφορίες και σε πολλές περιπτώσεις έκαναν τα  “στραβά μάτια”.

Ο επικεφαλής αξιωματικός των ερευνών ανέφερε στην κατάθεσή του ότι
 «ο αστυνομικός υποδιευθυντής Β.Ι που υπηρετεί στη Δυτική Αττική, είχε επικοινωνίες και κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους ανωτέρω κατηγορουμένους που επίσης περιλαμβάνονται στη δικογραφία» και στις επόμενες γραμμές αναφέρεται στις τηλεφωνικές επαφές και το ραντεβού που έκλεισαν οι δύο εκ των τριών με τον διεφθαρμένο αστυνομικοί προκειμένου να ενημερωθούν για τις κινήσεις των διωκτών τους.

«Μετά τις προαναφερόμενες επικοινωνίες βασικά – αρχηγικά μέλη της οργάνωσης αποχώρησαν βιαστικά από τις οικίες όπου κοιμόντουσαν  κάθε βράδυ εκεί και πήραν μαζί τους όλα τα κλοπιμαία, δεδομένου ότι την επόμενη ημέρα που σχεδιάστηκε η επιχείρηση τα συγκεκριμένα άτομα δεν ανεβρέθηκαν στις οικίες τους.
Η υπηρεσία μου είχε ένα διαρκές κυνηγητό καθ΄όλη τη διάρκεια της επιχείρησης για να μπορέσει να τους εντοπίσει σε κάποια από τα ξενοδοχεία που είχαν μείνει προσωρινά. Επισημαίνεται ότι αυτά τα αρχηγικά μέλη και κάποια από αυτά κατάφεραν τελικά να διαφύγουν της σύλληψης, όπως ο Σέφκης, ο Χειλάς – Ψηλός και ο Αλέξης και έτσι να μην καταφέρουμε τελικά να σταματήσουμε την κακοποιό δράση τους».

Δείτε τις φωτογραφίες των κλοπιμαίων