8.1.17

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: «Οι επιθέσεις που δέχεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας είναι σαμποτάζ από το έδαφος των ΗΠΑ»


ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ «ΔΕΙΧΝΕΙ» ΤΟΝ ΦΕΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ 

Της Χριστίνας Φλάσκου
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην A Haber TV, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Berat Albayrak, κατήγγειλε ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν εδώ και μια εβδομάδα με διακοπές ρεύματος στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα μέρη της χώρας αλλά και άλλου είδους κυβερνοεπιθέσεις οφείλονται σε σαμποτάζ προερχόμενο από το έδαφος των ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως ο ίδιος ανέφερε  «χθες αντιμετωπίσαμε μια έντονη κυβερνοεπίθεση προερχόμενη από το έδαφος των ΗΠΑ. Αυτές οι επιθέσεις γίνονται συστηματικά σε διαφορετικούς τομείς του υπουργείου Ενέργειας αλλά τις έχουμε αποκρούσει όλες».
Επιπρόσθετα ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι τα στελέχη του υπουργείου αντιδρώντας στις διακοπές ρεύματος εντόπισαν σαμποτάζ στις υπόγειες γραμμές σε τρεις περιοχές της Κωνσταντινούπολης.
Οι διακοπές αυτές συνέβησαν εδώ και μια εβδομάδα ενώ η χώρα είχε «χτυπηθεί» από ασυνήθιστο κύμα κακοκαιρίας και πολικών θερμοκρασιών.
Στην αρχή οι ιθύνοντες πίστευαν ότι τα προβλήματα οφείλοντο σε καταστροφές του ηλεκρικού δικτύου από τις χιονοθύελλες.
Χθες, όμως, μια πηγή από το υπουργείο Ενέργειας αποκάλυψε στο πρακτορείο Anadolu ότι το πρόβλημα οφείλεται και σε κυβερνοεπίθεση.
Η συγκεκριμένη, μάλιστα, πηγή ανέφερε «πολλές προσπάθειες διείσδυσης στα συστήματα ελέγχου στις γραμμές παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, εντοπίστηκαν και εμποδίστηκαν».
Το ανώτερο αυτό, ανώνυμο, στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες αυτές διείσδυσης αποτελούν ενδείξεις για προετοιμασία μεγάλου σαμποτάζ κατά του εθνικού ηλεκτρικού δικτύου της Τουρκίας».
Η Άγκυρα, άλλωστε, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον ευρισκόμενο στις ΗΠΑ, Fethullah Gulen, ότι χρησιμοποιεί ένα τεράστιο δίκτυο υποστηρικτών του για να υπονομεύσει την τουρκική κυβέρνηση.
Επίσης, του αποδίδει μια σειρά από κατηγορίες, που ο ίδιος αρνείται,  όπως το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, τη διαρροή ενοχοποιητικών εγγράφων που δείχνουν την εμπλοκή Τούρκων αξιωματούχων σε διαφθορά κλπ. Γι αυτό και έχει ζητήσει την έκδοσή του στην Τουρκία, που όμως οι ΗΠΑ την αρνούνται.