9.1.17

Aπίστευτο αλαλούμ με το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες-«ανάκριση τρίτου βαθμού» που πρέπει να συμπληρώσουν χιλιάδες πολιτών


Aπίστευτο αλαλούμ με το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες-«ανάκριση τρίτου βαθμού» που πρέπει να συπληρώσουν χιλιάδες πολιτών καθώς όλα αυτά που ζητούνται να κατατεθούν είναι κυριολεκτικά αδύνατον να ανασυρθούν από τα βάθη του παρελθόντος.
Προφανώς στην κυβέρνηση έχουν ξεχάσει το νομικό καθεστώς που επικρατούσε προ 20ετίας και 30ετίας κι απαιτούν από τους πολίτες ως «μάγοι Χουντίνι» να «γεννήσουν» νέα έγγραρα και να έχουν και μνήμη ελέφαντα.

Συγχυση με τη διαδικασία συμπλήρωσης των φετινών δηλώσεων «πόθεν έσχες» από εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους (κυρίως αιρετούς, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ενστόλους κλπ) η οποία όμως τυπικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

Παρότι απομένει λιγότερη από μία εβδομάδα, πληθαίνουν οι δικαστικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικράτειας. Μετά τους δικαστές που κέρδισαν στα τέλη Δεκεμβρίου την παράταση της κατάθεσης των δηλώσεων μέχρι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του νέου ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής τους, τώρα και καναλάρχες ζητούν να ισχύσει το ίδιο και για εκείνους, αλλά και για όλα τα διευθυντικά και μετοχικά στελέχη τους.

Η Ένωση Ιδιοκτήτων Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και ζητεί αρχικά να  ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής των δικαστικών Ενώσεων. Επικαλούνται και την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων.

Κατά μεγάλο μέρος, η νομική επιχειρηματολογία των καναλαρχών στηρίζεται σε αυτήν που επικαλούνται και οι δικαστικές Ενώσεις. Ζητούν να μην υποβάλλουν δηλώσεις και να «παγώσει» το μέτρο, προβάλλοντας λόγους αντισυνταγματικότητας του μέτρου αλλά και την σύγκρουσή του με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης (κυρία προσφυγή) των πέντε δικαστικών Ενώσεων θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ την μεθεπόμενη Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017. Προ τριών εβδομάδων το ΣτΕ εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 373/2016 απόφαση Αναστολής μέχρι να κριθεί η προσφυγή, κρίνοντας ως βάσιμες τις ανησυχίες πως με την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων των δικαστών και εισαγγελέων, είναι δυνατόν να προξενηθεί σ΄ αυτούς βλάβη μη επανορθώσιμη –κυρίως σε περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων.
 
Από πλευράς της κυβέρνησης, αρμόδιες πηγές υποστήριζαν πως το πρόβλημα δεν είναι νομικό αλλά τεχνικό και επιλύεται εύκολα, μέσω τεχνικής αναβάθμισης των όρων ασφαλείας του ηλεκτρονικού συστήματος. Δεν απέκλειαν όμως και ενδεχόμενο παράτασης της διορίας υποβολής, αναμένοντας τις αποφάσεις και λέγοντας πως «θα δούμε αν χρειαστεί».
Αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που σπεύδουν να κάνουν κανονικά τις δηλώσεις τους, η διαδικασία εξελίσσεται σε γραφειοκρατικό αλαλούμ. Με το νέο σύστημα όλοι απειλούνται με κυρώσεις ακόμα για τυπική παράλειψη, αφού θα πρέπει:

-  Όλοι να συγκεντρώσουν βεβαιώσεις λογαριασμών από τράπεζες, ακόμα και για μηδενικούς λογαριασμούς. Αντί να κάνουν τραπεζικές εργασίες, οι τράπεζες απασχολούνται για να εξυπηρετούν τα αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, αν και χρειάζονται μέρες μετά την υποβολή της αίτησης για να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση. Επιπλέον, αν οι ενδιαφερόμενοι παραλείψουν να τονίσουν (ή και να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση) πως είναι υπόχρεοι, απειλούνται με χρεώσεις για έξοδα από 30 έως και 50 ευρώ ανά βεβαίωση (και για κάθε μέλος της οικογένειας ελεγχόμενου) την οποία ζητούν να λάβουν από τις τράπεζες.

- Να απαντούν αναλυτικά σε ερωτήματα που... δεν έχουν απάντηση, όπως πόσα χρήματα από αυτά που έχουν περισσέψει στα υπόλοιπα των λογαριασμών τους προέρχονται από κάθε πηγή εισοδήματος. Και αυτό παρότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει όταν τραβά χρήματα, αν αυτά ήταν από παλαιότερες καταθέσεις τους ή από τρέχοντα εισοδήματα της χρονιάς (του 2015 εν προκειμένω) κλπ.

- Να κάνουν «ανασκαφές» οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους για να βρουν και να συμπληρώσουν τα πλήρη στοιχεία συμβολαίων που έγιναν πριν πχ 30 χρόνια (ονόματα συμβολαιογράφων, αντικειμενική αξία κλπ) ή τιμολόγια αγοράς ΙΧ που αγοράστηκαν προ 20ετίας και πλέον, μετατρέποντας δραχμές σε ευρώ, αλλά και δηλώνοντας εν έτει 2016 στοιχεία που ποτέ δεν είχαν υποχρέωση να καταγράψουν αναλυτικά, όπως πόσα χρήματα βρήκαν όταν έκαναν τις αγορές τους από παλαιότερες αποταμιεύσεις που είχαν, πόσα συμπλήρωσαν από την μισθοδοσία της χρονιάς εκείνης, πόσα από δάνειο (το μόνο εύκολο ίσως) κλπ.
pronews