10.1.17

Θα στείλουμε τους 8 στο σφαγείο του Ερντογάν;



(Φωτ. Τουρκία, Ιούλιος 2016 - Τούρκοι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, λίγο μετά τη σύλληψή τους, με την κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Photo by Murat Kula/Anadolu Agency/Getty Images)
Το «Κυλώνειον Άγος», ο μεγάλος λοιμός των Αθηναίων, είναι η θεία τιμωρία που μας προσφέρει η μυθολογία, ως αποτέλεσμα της παραβίασης εκ μέρους των Αθηναίων, της ιερότητας που θα έπρεπε να έχουν ως ικέτες, οι οπαδοί του «πραξικοπηματία» Κύλωνα.

Η ιερότητα του ικέτη  είναι ηθικός κανόνας παμπάλαιος, χάνεται στην αυγή του χρόνου, στις αρχέγονες κοινότητες των ανθρώπων και τις σχέσεις που όρισαν με τους θεούς τους.  
Χθες ο πρόεδρος της παράταξης των Φιλελευθέρων (ΑLDE) στην Ευρωβουλή, Guy Verhofstadt, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, με αφορμή την σημερινή εκδίκαση στον Άρειο Πάγο της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Καθότι μη νομικοί, επισυνάπτουμε δάνεια επιχειρηματολογία στην οποία συγκλίνουν νομικοί κύκλοι, διαφορετικών πολιτικών θέσεων: Αυτή κρίνει ότι «η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας. Αυτή ορίζει μεταξύ άλλων, ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές».
.................

liberal.gr