29.1.17

Ο Άγιος Νεομάρτυς Θεόδωρος ο Χατζής, ο Μυτιληναίος (30/01)


Ο Άγιος Θεόδωρος γεννήθηκε στους Πύργους Θερμής της Λέσβου. Έζησε τον 18οαιώνα. Ο ποιητής Οδυσσέας Άλεπουδέλης (Ελλύτης) θεωρεί τον Θεόδωρο ως αρχή του γενεαλογικού του δεντρου.
   Ο Θεόδωρος, νυμφευμένος και με δύο παιδιά, εργαζόταν ως υποδηματοποιός στο νησί. Το εργαστήρι του ήταν στο κέντρο της αγοράς της Μυτιλήνης (σήμερα το πρώην μαγαζί του είναι στη γωνία των οδών Αιγαίου και Ερμού 110). Κάποτε βρέθηκε σε ανείπωτη κατάσταση πίεσης και οργής και έγινε Μωαμεθανός, αλλαξοπίστησε. Συναισθανόμενος, όμως, το αμάρτημά του, εγκατέλειψε το νησί, διέφυγε στο Άγιον Όρος και μετανόησε πικρά.
   Μετά απο χρόνια, επανήλθε στο νησί και παρουσιάστηκε στον τοπικό τούρκο άρχοντα για να ομολογήσει τον Χριστό αυτή τη φορά. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, ο Θεόδωρος απαγχονίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1785. Το ιερό λείψανο συνέλεξαν από τη θάλασσα ευσεβείς πιστοί και το ενταφίασαν. Ο δε Άγιος, έμεινε εκεί ενταφιασμένος (σε άγνωστο μέρος προς προφύλαξη από τους Τούρκους) για 183 χρόνια. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1967, διά ενυπνίου οράματος, ως μαρτυρεί ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Άγιος Θεόδωρος υπέδειξε τον ακριβή τόπο και σημείο του τάφου και των τιμίων λειψάνων του. Ας πρεσβεύει ο Άγιος Θεόδωρος για όλους μας.
Αναρτήθηκε από