19.1.17

Πρόβες πολέμου στην… Γαλλία από τους Βρετανούς – Εικόνες 1940 στο Πα-Ντε-Καλαί


ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΣΕ ΣΥΡΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΤΗΣ ΜΑΓΧΗΣ 

Για πόλεμο στην Ευρώπη προετοιμάζονται οι Βρετανοί, πραγματοποιώντας για πρώτη φορά σε άσκηση μεταφοράς αρμάτων μάχης σε γαλλικό έδαφος μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ της Μάγχης!

Στόχος της άσκησης ήταν να διαπιστωθεί εάν το σιδηροδρομικό δίκτυο που διαπερνά το τούνελ και οι συρμοί μπορούν να αντέξουν τα αυξημένο βάρος των αρμάτων μάχης όπως και η δοκιμή των γενικότερων υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε πρακτικά «εν κρυπτώ» τα μεσάνυκτα της Τετάρτης και ανακοινώθηκε μετά τη λήξη της. Πιο συγκεκριμένα 5 βρετανικά τεθωρακισμένα οχήματα φορτώθηκαν σε σιδηροδρομικό συρμό στο Folkestone της Βρετανίας και μεταφέρθηκαν στην έξοδο της σήραγγας της Μάγχης στο Πα Ντε Καλέ.
Στη συνέχεια τα άρματα μάχης επέστρεψαν πίσω στην Βρετανία. Πιο συγκεκριμένα δοκιμάστηκε η μεταφορά ενός ΤΟΜΑ τύπου FV510 Warrior, ένα FV513 Warrior (όχημα συντήρησης και ρυμούλκησης), 1 άρμα μάχης  Challenger 2, ένα Challenger  περισυλλογής CRARRV (Challenger Armoured Repair and Recovery Vehicle) και ένα ελαφρύ όχημα αναγνώρισης φορτώθηκαν στο στρατιωτικό σταθμό του Wiltshire για τη δοκιμή.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας μετά το πέρας της άσκησης έδωσε στη δημοσιότητα ένα tweet δείχνοντας ένα άρμα μάχης Challenger επάνω σε πλατφόρμα έτοιμο για την δοκιμή.
Όπως αναφέρεται το σιδηροδρομικό δίκτυο θα είναι ο κύριος μεταφορικός άξονας μέσω του οποίου βρετανικά τεθωρακισμένα οχήματα θα μεταφερθούν στην Γερμανία (εάν προλάβουν βέβαια) στο πλαίσιο της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.
Οι εικόνες σίγουρα θύμιζαν σκηνές από επίκαιρα του Β΄ΠΠ όταν βρετανικά άρματα έφταναν ατμοπλοϊκώς στα γαλλικά λιμάνια την Άνοιξη του 1040 για να  ενισχύσουν την άμυνα της Γαλλίας έναντι των γερμανικών τεθωρακισμένων μεραρχιών του Γκουντέριαν.
Τώρα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί φοβούνται μαζική επέλαση του ρωσικού «οδοστρωτήρα» των χιλιάδων αρμάτων μάχης μια εικόνα βέβαια που δεν συμμερίζεται ο νέος Aμερικανός πρόεδρος…