28.12.16

Πρώτη κοινή επιχείρηση ρωσικής Αεροπορίας και τουρκικού Στρατού: Ρωσικά Su-24 και Su-34 βομβάρδισαν στόχους της ISIS στην αλ-Μπαμπ


Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ISIS»!

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εμπλοκής στην Συρία η ρωσική Αεροπορία βομβάρδισε στόχους της ISIS στην al-Bab σε συνεννόηση με τις τουρκικές δυνάμεις που την πολιορκούν!

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια εντυπωσιακή εξέλιξη η οποία παρά το γεγονός της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας λαμβάνει τώρα νέα μορφή: Είναι η πρώτη φορά που κράτος μέλος του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί συνδυασμένες επιχειρήσεις με την Ρωσία σε εμπόλεμη περιοχή.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται η ρωσική Αεροπορία με δύο αεροσκάφη, ένα Su-24 και ένα Su-34 τα οποία είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση   Kuweires που βρίσκεται στο Χαλέπι (αντί της Khmeimim στην Λαττάκεια όπως ίσως θα ήταν το αναμενόμενο) και βομβάρδισαν θέσεις της ISIS στην al-Bab.
Παρά όμως την ρωσική αεροπορική κάλυψη οι τουρκικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν κάποια πρόοδο στην περιοχή του νοσοκομείου Al-Farouq της πόλης ούτε και στο στρατηγικής σημασίας  ύψωμα Al-Aqil που δεσπόζει έξω από την al-Bab.
Σύμφωνα πάντως με άλλες πληροφορίες οι δυνάμεις  του τουρκικού Στρατού αι του FSA έχουν σημειώσει πρόοδο στην δυτική πλευρά του Al-Aqil, ενώ οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι καταλάβει το νοσοκομείο αν αι αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο, για την ώρα.
Το Su-24 και το Su-34 έφεραν όπλα διασποράς υποπυρομαχικών και πρόσβαλλαν «μαλακούς» στόχους της ISIS δηλαδή οχήματα και μια ομάδα αντιαρματικών  εκτοξευτών οι οποίοι είχαν αναγνωριστεί από τις τουρκικές δυνάμεις.
Είναι άγνωστο εάν ο συντονισμός έγινε σε τακτικό επίπεδο, (και αυτό είναι μάλλον απίθανο), έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι αυτός να έγινε με προκαθορισμένη ώρα προσβολής και γνωστοποίησή της στη συνέχεια στην τουρκική πλευρά.
Ρ.Τ.Ερντογάν: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ISIS και έχω αποδείξεις για αυτό»
Η συνεργασία αυτή Ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων δεν είναι τυχαία βέβαια. Ο Τούρκος πρόεδρος σε μια άνευ προηγουμένου πολεμική κατά των ΗΠΑ ο  Ρ.Τ.Ερντογάν κατηγόρησε το διεθνή συνασπισμό ότι «ισχυρίζεται ότι μάχεται κατά της ISIS, στη πραγματικότητα όμως υποστηρίζει την ισλαμική αυτή οργάνωση».
«Οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού παρέχουν στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και η ISIS», είπε πιο συγκεκριμένα ο Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή, τόνισε πως έχει στην κατοχή του αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες του και συμπλήρωσε πως οι δυνάμεις υποστηρίζουν και τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους βέβαια επίσης θεωρεί ως «τρομοκράτες».
Παράλληλα, εξήγησε πως ο τουρκικός στρατός και ο «Ελεύθερος» Συριακός» Στρατός έχουν περικυκλώσει μαχητές της ISIS Αλ-Μπαμπ, παρότι όπως είπε «οι δυνάμεις συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την απελευθέρωσή της».
Τόνισε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση η πόλη θα απελευθερωθεί από τους τζιχαντιστές, προσθέτοντας πως «δε θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την απόφασή μας».
Προφανώς και ο Ερντογάν για ακόμη μια φορά κάνει τις γνωστές δηλώσεις τύπου «φανφάρας».
Αφενός γιατί  η Τουρκία υποστήριζε την ISIS, (άλλωστε το συμβάν με τα φορτία όπλων της ΜΙΤ είναι σχετικά πρόσφατο) και αφετέρου γιατί η χώρα του είναι από καιρό μέλος του «συνασπισμού».
Και φυσικά το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι: Τώρα ο Τούρκος πρόεδρος διαπίστωσε ότι ο «συνασπισμός» των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας δημιουργήθηκε για να ρίξει τον Άσσαντ και όχι για να καταστρέψει την ISIS;
Οι δυνάμεις της "ΑΣπίδας του Ευφράτη" διατείνονται ότι έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στο στρατηγικό ύψωμα του Ακίλ
πηγη: pronews