13.12.16

Spiegel: «Η ΕΕ σφραγίζει τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων για να μην περάσουν νέα κύματα προσφύγων»


ΑΝΤΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ «ΑΠΟΘΗΚΗ» ΨΥΧΩΝ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η ΕΕ ετοιμάζεται για άλλημια φορά να κοιτάξει ως σύνολο τον εαυτό της και να «σφραγίσει» τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα περάσουν από εκεί νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, εγκλωβίζοντάς τες μέσα στην χώρα αναγκαστικής υποδοχής, δηλ. στην Ελλάδα.
 
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό που λένε ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» καθώς όλοι στο τέλος σκέφτονται τα αυστηρώς δικά τους εθνικά συμφέροντα. Ακόμα και ο πόλεμος στη Συρία που προκάλεσε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ και των ΗΠΑ επί συστήματος διακυβέρνησης Ομπαμα-Κλίντον αλλά αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
Η ΕΕ όπως αναφέρει η DW προετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για μια ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel η Frontex ενισχύει με επιπλέον υπαλλήλους την παρουσία της στην Ελλάδα. Σε ανταπόκρισή της από την Θεσ/νίκη η ιστοσελίδα Spiegel Online σημειώνει ότι:
 
 «Η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της ΕΕ στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό.
 
Διασφάλιση συνόρων προς ΠΓΔΜ και Αλβανία
 
Θα ξαναζήσουμε την Ειδομένη;
Σύμφωνα με το Spiegel Online έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές. 
 
Η πρώτη με την επωνυμία "Operation Focal Point 2017" επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια. Η δεύτερη με επωνυμία "Flexible Operational Activities 2017” προβλέπει εντατικές περιπολίες στα σύνορα για να αποφευχθεί η παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων. Η αποστολή προβλέπει ερωτήσεις στους συλληφθέντες σχετικά με την προέλευσή τους, την πορεία που ακολούθησαν ή τα δίκτυα διακινητών.
 
Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή. Οι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται επιτόπου με δύο ομάδες, ενώ ένα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους. Επίσημα η Frontex δεν θέλησε πάντως να επιβεβαιώσει την αποστολή. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας ο γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις της Frontex ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία όπου μέχρι σήμερα κατέγραφαν απλά μετανάστες.
 
Εκτός από το σενάριο της ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας εξετάζεται και εκείνο του "περιορισμού" των συνοριακών ελέγχων από την τουρκική πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η είδηση για πιο χαλαρούς ελέγχους θα μεταδίδονταν γρήγορα. Αν κατά συνέπεια αυξάνονταν οι ροές η ΕΕ θα δυσκολεύονταν πολύ να αποδείξει ποιος φέρει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή».