24.12.16

Ο Τραμπ “παίζει” με το F-35 και το F-18 και η Αθήνα ελπίζει να “ρίξει” τις τιμές!



Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει άνω κάτω τους δύο κολοσσούς της αμερικανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Boeing και Lockheed Martin, παρακολουθούν τις δημόσιες τοποθετήσεις του νέου προέδρου με αγωνία.
Η Αθήνα πάλι τις παρακολουθεί με ενδιαφέρον, γιατί πιστεύει ότι από την αναταραχή που προκαλείται, ίσως και να επωφεληθεί!
Πως έχει η κατάσταση;
Μετά από την “έκπτωση” που απαίτησε και πήρε από τη Boeing ο Ντόναλντ Τράμπ, για το πρόγραμμα του νέου Air Force One, έβαλε στο “στόχαστρό του την Lockheed Martin και το κόστος του F-35. Ο Τράμπ είχε γράψε στο twitter ότι το F-35 έχει “ξεφύγει” σ΄ ότι έχει να κάνει με το κόστος του. Η εταιρεία απάντησε ότι ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες περικοπές.
Ο Τράμο επανήλθε με νέο μήνυμα του στο twitter, πηγαίνοντας την υπόθεση ένα βήμα πιιο πέρα. Ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από την Boeing μια πρόταση για ένα F-18 Super Hornet το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί με το F-35. Ο λόγος; “Τα τεράστια έξοδα και οι υπερβάσεις του κόστους για το F-35”, όπως γράφει.
trump_tweet
Η Ελλάδα ως γνωστόν δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για νέο μαχητικό αεροσκάφος. Οι συζητήσεις για το πως η Ελλάδα θα μπορούσε σταδιακά να ενταχθεί στο πρόγραμμα F-35 δεν είναι πλέον μυστικές. Υπάρχουν συζητήσεις και σενάρια. Το tweet τoυ Τράμπ για το “νέο” F-18 δημιουργεί νέες σκέψεις αλλά και ελπίδες ότι ίσως να οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή το πρόγραμμα του F-35.
Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με την επιλογή και τη προμήθεια του επόμενου μαχητικού αεροσκάφους της ΠΑ. Γι΄ αυτή την υπόθεση απαιτείται να βρεθούν χρήματα και η μόνη ορατή πηγή χρηματοδότησης είναι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πάντως παραμένει ο εκσυγχρονισμός των F-16 της ΠΑ. Θα επηρεαστεί η διαδικασία από τις “ντρίπλες” του Τραμπ, ανάμεσα σε Boeing και Lockheed Martin; Το κακό είναι ότι για την Ελλάδα, εκτός από χρήμα δεν υπάρχει και χρόνος. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν γρήγορα.

militaire